Százezrek dacoltak az időjárással, hogy ünnepeljenek az állam születésnapján

Az esős idő ellenére országszerte százezreket vonzottak az államalapítás évfordulója alkalmából.

Erdő Péter bíboros a Szent István-bazilika előtt mondott szentbeszédet, amelyet a Szent Jobb-körmenet követett. Ünnepelt a külhoni magyarság is. Több magyarországi ellenzéki párt közleményben bírálta a kormányt, amiért a hatalom szerintük szembemegy Szent István hagyományával. A központi rendezvények a budapesti tűzijátékkal zárultak. A Magyar Szent István-rend kitüntetésben Polgár Judit sakkozó és Eötvös Péter zeneszerző részesült.   Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ünnepi szentmisén arról beszélt, hogy Szent István öröksége segítő szeretetre, önmagunk és életünk alapvető intézményei iránti felelősségre és a Gondviselésbe vetett bizalomra tanít. A bíboros kiemelte, a Magyarországra érkező emberek ezrei "új és új kérdések elé állítanak mindannyiunkat.

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárult. Sok érdeklődőt vonzott a Mesterségek ünnepe a budai Várban. Még a reggeli órákban az idei Magyarország tortája, a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta felvágásával nyitották meg a budapesti Várkert Bazár előtt az Ízek utcáját.

Kolozsváron a Kárpát-medence kenyerének megszegésével és a Szent István-napi Néptánctalálkozó gálájával ünnepelték augusztus 20-át, Csíkszeredában a székely zászló ünnepélyes felvonásakor Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke mondott beszédet. Magyarország pozsonyi nagykövetségén rangos kitüntetéseket adtak át, amelyeket Áder János államfő ítélt oda neves felvidéki magyar közéleti személyiségeknek. Kárpátalján két helyszínen, Aknaszlatinán és Mezőkaszonyban emlékeztek az államalapításra a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében.

A Honvédelmi Minisztériumban egész nap ülésezett az operatív törzs, amely az ünnepi programok biztonságos lebonyolításáért felelt.