Szegény bűnözőknek rossz a rabkórházban

 Túlzsúfolt kórtermek, fáradt személyzet, állandósult szakemberhiány, valamint lesújtó higiéniás körülmények jellemzik a tököli rabkórházat.

Székely László ombudsman OPCAT eljárás keretében vizsgálta meg a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházat. A még tavasszal tartott ellenőrzés most nyilvánosságra hozott jelentése szerint túlzsúfolt kórtermek, fáradt személyzet, állandósult szakemberhiány, valamint lesújtó higiéniás körülmények jellemzik a tököli rabkórházat.
 
A kórházban lázat, testsúlyt, vérnyomást néha hetekig nem mérnek. A szakemberhiány miatt még az egyszerűbb töréseket, zúzódásokat is külső egészségügyi intézményekben kell ellátni. 
 
Az ombudsman szerint az intézményi létszám sem elegendő a feladatok megfelelő ellátásához, a végrehajtó állomány tagjainál a börtönstressz tüneteit észlelték.
 
Székely Zoltán az állapotok javítása érdekében felkérte a kormányt, hogy biztosítsa a tököli rabkórház bővítésének és korszerűsítésének pénzügyi feltételeit. A Büntetés-végrehajtás országos parancsnokától többek között azt kérte, hogy intézkedjen a biztonsági osztály felügyelői létszámának növelése érdekében.