Szegfű- vagy narancsillata van a Quaestor-kanálisnak?

Tarsoly cége 2012-ben 250 millió vissza nem térítendő támogatást kapott. Egyre mélyebben tapicskolnak a botrányban.

Az Index megszerezte a Gyurcsány-kormány alatt a Quaestornak nyújtott 17 milliárdos állami hitelről szóló dokumentumokat. Ebben bizony a győri stadionépítésről és az ETO Park fejlesztéséről van szó, amelynek 2012-ben Szijjártó Péter Tarsoly Csabával az oldalán még nagyon örült, a fedezetet pedig például a stadion és csatolt részei jelentik - írja a portál.

A hitelt korábban többször is átvizsgálták, mégsem tett semmit az Orbán-kormány. Vagyis éppenséggel igen: 2012-ben megfejelték ezt egy 250 milliós támogatással, amit Tarsoly érdekeltsége úgy kapott, hogy már bőven látszott, mennyire sikertelen a projekt.

Mint ismert, Rogánék most azt tisztáznák, hogy kaphatott Gyurcsányék alatt a Quaestor csaknem 17 milliárd forintot, fedezet nélkül a Magyar Fejlesztési Banktól. Igen ám, de a portál által most előtúrt dokumentumok alapján igenis volt fedezet. Az ingatlanokat az ügyészség most szépen le is foglalta.

Magát a hitelt nem a Quaestor kapta – ebben is pontatlan volt a fideszes frakcióvezető –, hanem a cég érdekeltségébe tartozó ETO Park Kft. 2005-ben 9,7 milliárd, 2008 elején pedig egy szerződésmódosítás után újabb 6,895 milliárd forintot, tehát összesen 16 milliárd 595 millió forintot.

A beruházásban 3,2 milliárd forint önrésze volt a Quaestorhoz tartozó ETO Park Kft.-nek. A szerződés szerint a hitelt 2026. december végéig kell visszafizetni a cégnek, ez a mostani csőd miatt nyilván nem fog megtörténni, így az biztos, hogy az MFB-nek több milliárd forintja is bent ragadt a Quaestor bedőlése miatt.

Mivel a hitelre volt fedezet, ezért az Index szerint Rogán nem mondott igazat. Mivel a Quaestor nem fog fizetni, de szinte biztos, hogy az államra száll a stadion és a park tulajdonjoga.

Maga a beruházás ugyanakkor finoman szólva sem sikeres. A stadion átépítése vontatottan haladt, a bevásárlóközpont 2009-es megnyitása után a szállodát csak 2012-ben tudták átadni. Utóbbi kettő amúgy tök üres, a stadionhoz (és persze a benne folyó játékhoz) inkább már kommentárt sem fűznénk.

A 2012-es átadáson mindenesetre még nagy volt az összhang:

Szijjártó akkor azt mondta a győri önkormányzat honlapján szereplő tudósítás szerint, hogy az "ETO Park elemei önmagában is jelentős fejlesztések, akár az élményközpontra, akár a stadionra, akár a labdarúgó akadémiára, akár a szállodára gondolunk". Szijjártó szerint "jó helyre került a stadionfejlesztési támogatás és az Új Széchenyi Terv 250 millió forintja."

Magyarul: a most előzetesben ücsörgő Tarsoly három évvel ezelőtt még negyed milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást is kapott, ráadásul Szijjártó egy olyan beruházást üdvözölt, amit most nagy lelkesen ki akarnak vizsgáltatni.

A helyzet tehát a következő: hiába próbálja a teljes felelősséget ráhúzni a Gyurcsány-kormányra a Fidesz-kabinet, a jelenlegi kormánypárt is nyakig benne tapicskol az ügyben, menthetetlenül ráég a botrány. Ehhez pedig az is kellett, hogy Tarsoly Csaba kiváló politikai kapcsolatai révén minden oldallal jó viszonyt ápoljon.