Szégyenlistán a magyarok Kárpátalján

Növekvő munkanélküliség, mozgósítás, fenyegetőző szélsőséges kormánypárt. Szegénység, félelem és hibbant soviniszták Kárpátalján.

 A tavalyi 7,8 százalékos mutatóval szemben jelenleg 9,2 százalékos a munkanélküliség a megyében – mondta Jurij Fuscsics, a Kárpátalja Megyei Foglalkoztatási Központ igazgatója a május 14-i sajtótájékoztatón- adja hírül a karpatalja.ma.

Kárpátalján 521 ezer foglalkoztatott személy van, míg egy évvel ezelőtt számuk 20 ezerrel több volt. A mukachevo.net híradása szerint a szakértők a megyében és országos szinten is további romlást jósolnak e téren: hamarosan 11 százalékos lehet a munkanélküliségi ráta.

Eközben tovább folyik a sorozás is. Sokan érhető módon megpróbálnak kibújni a számukra teljesen idegen érdekekért folyó háborúban való részvétel alól. Ám akadnak olyan ukrán "hazafiak", akik számon tartják az "árulókat". Ismeretlenek Makkosjánosiban és Mezőgecsében a mozgósítást megtagadók névsorával feketelistákat helyeztek ki - írja a Kárpáthír.

A kiragasztott listán nincs semmilyen hivatalos pecsét, vagy aláírás, így nem tudni, ki, vagy kik terjesztik.  Az ukrán nyelvű szöveg a toborzásra szólít fel, továbbá leírja, hogy a hadköteles férfiak "ne bujkáljanak és legyenek hű ukrán hazafiak".


 

A listán egyébként szerepelnek a mozgósítást megtagadók nevei mellet az érintettek elérhetőségei is. A névsor valóságtartalmát senki sem erősítette meg hivatalosan.  Az érintett két községben azonban nagy felháborodást keltett a listák kihelyezése. A közösségi oldalakon volt aki így kommentálta az esetet:

Nem loptunk, nem csaltunk, nem raboltunk, nem vagyunk gyilkosok és nem is akarunk azok lenni. És mégis egy olyan listán vagyunk rajta, ami úgy mutat be minket, mintha bűnözők lennénk. Én nem tudom, hogy mióta bűn az, hogy a családomat el akarom tartani becsületesen, és hogy a gyermekeim ne apa nélkül nőjenek fel, mint sajnos én is."

A településen már tavaly augusztusban is komoly indulatokat gerjesztett a kényszersorozás, közel háromszáz magyar nő tüntetett férjeik behívása ellen.

A sovinisztákat már a kétnyelvű táblák is zavarják. Andrij Lozovijnak, a Radikális Párt alelnökének Facebook-os kirohanásáról az Origo tudósít. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a beregszászi állami hivatalokon magyar feliratok is szerepelnek. Különösen a járási rendőrkapitányság épületének kétnyelvűsége akasztotta ki. Lozovij nem érti, hogy a helyi ukránok miért nincsenek ezen felháborodva,  miért kérik arra, hogy ne feszegesse feleslegesen ezt a kérdést.

Hasonlóan kezdődött a Krímben is. Ugyanezek voltak az érvek. Mindenütt két tábla volt. Azután az ukránt egyszer csak levették…

Lozovij és pártja az ukrán politikai élet leghibbantabb figurái közé tartoznak, előszeretettel pózolnak fegyverekkel, és vasvillával is, mint péládul ezen a maga nemében zseniális, szürreális választási plakáton:


 

Ám, ha azt hisszük, hogy egy ennyire elborult formáció csak marginális erő lehet az Európa felé tartó Ukrajnában, nagyot tévedünk. A Radikális Párt "nyugatbarát reformerként" emlegetett Arszenyij Jacenyuk vezette kijevi kormánykoalíció tagja.