Három hónapot várt Szél Bernadett, használhatatlan adatokat kapott Müller Cecíliától a szociális otthonok fertőzöttségéről

Három hónapot várt Szél Bernadett, használhatatlan adatokat kapott Müller Cecíliától a szociális otthonok fertőzöttségéről

"Három hónapja vártam Müller Cecília válaszára a szociális intézmények helyzetével kapcsolatban, ami pénteken megérkezett. A tisztifőorvos asszony tovább már nem tudta halogatni a választ a hatályos szabályok szerint sem, de gondoskodott arról, hogy amit megkapok, használhatatlan legyen"

- írta Szél Bernadett vasárnap Facebook-oldalán. Kiderült, a független képviselő három hónappal ezelőtti adatokat kapott, vagyis a november 17-i állást, mint írta, ez önmagában mutatja, hogy az akár 90 napos hosszabbítás mennyire kiüresíti az információs jogokat.

Három hónapja vártam Müller Cecília válaszára a szociális intézmények helyzetével kapcsolatban, ami pénteken...

Közzétette: Szél Bernadett – 2021. február 14., vasárnap

Posztjában azt is írja, nem elég, hogy három hónappal ezelőtti adatokat kapott, de az országos tiszti főorvos nem arra válaszolt, amit kérdezett.

Szél ugyanis a szociális otthonok aktuális fertőzöttségi adataira és arra volt kíváncsi, a járvány kezdete óta hány és mely otthonokban jelent meg a vírus, illetve megkérdezte, hány lakó hunyt el koronavírus miatt.

Válaszként két táblázatot kapott, amelyben Müller Cecília szerint a képviselő „minden kérdésére megtalálja a választ”.

"Kezdjük ott, hogy sikerült olyan adatokat küldenie, amiben egy darab dátum sincs. Vagyis nem tudni, hogy milyen időszakra vonatkoznak a számok. Bár én az aktuális és a teljes pandémiás időszakra vonatkozó adatokat kértem, a táblázat valószínűleg a második hullám adatait tartalmazza, talán szeptember elejétől november közepéig. Nem tudjuk, mert ezt elfelejtették beleírni" - közölte Szél Bernadett.

A Szél által kézhez kapott adatokból kiderül továbbá, hogy

szeptember és november közepe között 1039 gondozott hunyt el és 5 gondozó. Ez azt jelenti, hogy már november közepére több mint hétszer annyi idősotthoni gondozott hunyt el, mint a járvány első hullámában, és még ez is a háromszorosára nőtt most péntekig.

A fővárosban 53-an hunytak el, 986-an a fővároson kívüli otthonban. November közepéig Győr-Moson-Sopron megyében volt a legsúlyosabb a helyzet a férőhelyek arányában: 109 áldozata volt a vírusnak 15 szociális otthonban, ezek között van idősek otthona, fogyatékossággal élőket és pszichiátriai betegeket gondozó otthon is.

(24.hu)