Kezdődik az adóbevallási időszak

A NAV már egyéni vállalkozóknak is elkészíti a bevallást.

Már elérhető a 18SZJA jelű személyi jövedelemadó bevallási nyomtatványa az adóhatóság honlapján. Akik maguk készítik a bevallást, használhatják a webes kitöltő programot is, ami a www.magyarorszag.hu kormányzati portálon, valamint a NAV eSZJA oldalán érhető el. Az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők az Ügyfélkapun át – írja a Privátbankár. Továbbra is lehetőség van „hagyományos”, postai úton is beadni az SZJA-bevallást.

Fontos változás, hogy a NAV már az egyéni vállalkozóknak is készít adóbevallási tervezetet a mezőgazdasági őstermelőkhöz és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyekhez hasonlóan. Nekik azonban az adott tevékenységből származó jövedelemmel, illetve az adóhatósági nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal ki kell egészíteniük a tervezetet a beküldés előtt. Ugyancsak fontos, hogy a korábbi, februári határidő helyett már rájuk is a május 20-i határidő vonatkozik.

Az 1 + 1 százalékokról idén is lehet rendelkezni akár elektronikusan, akár papír alapon.

Az Ügyfélkapun keresztül az elkészített adóbevallás-tervezet március 15-től lesz elérhető. Aki nem használ Ügyfélkaput, március 18-ig többféle módon is, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával kérheti a tervezet postázását: SMS-ben (06-30/344-4304), a NAV honlapján elérhető web űrlapon, levélben, formanyomtatványon (BEVTERVK), telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon, SMS-ben ezt a formát kell alkalmazni: SZJA(szóköz)adóazonosítójel(szóköz)ééééhhnn.

Szakemberek azt tanácsolják, akinek bármilyen jogcímen adójóváírás jár vissza (például nyugdíjcélú vagy egészségpénztári megtakarítás miatt), az maga készítse el a bevallását. A NAV-nak ugyanis 30 nap alatt kell átutalnia a visszajáró összeget a rendelkezés szerinti megtakarítási számlán.

Az adóbevallás elkészítéséhez szükséges igazolásokat az munkaadóknak, kifizetőknek, illetve a jóváírásra jogosító összegekről az egyes pénztáraknak január 31-ig kell megküldeniük az adózók részére.