Gond van Matolcsy unokatestvérének bankjánál

Az MNB intézkedésének célja megakadályozni a likviditási helyzet romlását.

A Magyar Nemzeti Bank mától 30 napra elrendelte Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a Növekedési Hitelbank Zrt.-jénél (NHB)

a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ezen kötelezések végrehajtásának biztosítására az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki. Az MNB egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

A jegybank portálunkhoz is eljuttatott közleményében ez olvasható: „az NHB likviditásának vizsgálata során megállapításra került, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed”.

Az LCR-mutató

Az LCR-mutató (Liquidity Coverage Ratio) egy olyan hányados, melynek

  • számlálójában a pénzintézet likvid eszközeinek (állampapír, készpénz stb.) összege szerepel,
  • nevezőjében pedig a következő 30 napban esedékes nettó pénzkiáramlás, azaz a kifizetendő tételek (lejáró betétek, fizetendő hitelek stb.) és a befizetendő tételek (befolyó hitelek törlesztései stb.) különbözete azzal a kiegészítéssel, hogy a beáramlásokat kizárólag a kiáramlások 75 százalékáig lehet figyelembe venni.

Az MNB közleménye arról is tájékoztat, hogy az NHB-nál 67 magánszemély és 88 vállalat van, melynek betéte meghaladja a 7 millió forintot. Közülük mindössze 10 magánszemély és 42 vállalat rendelkezik 100 ezer eurónál magasabb betéttel. Ez az az értékhatár, mely feletti részre az Országos Betétbiztosítási Alap nem fizet kártalanítást.

Az NHB likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti – nyugtatja meg a befektetőket a jegybank.