Karácsony Bencsiknek: lesz Szent István-szobor, Lukács Györgyé nem kerül vissza

Karácsony Bencsiknek: lesz Szent István-szobor, Lukács Györgyé nem kerül vissza

Kompromisszumkészségéről biztosította Karácsony Gergely Bencsik Jánost, a Jobbik budapesti elnökét telefonon a Szent István-szoborral kapcsolatban. A főpolgármester csütörtökön jelentette be, hogy az államalapítóról elnevezett parkba tervezett alkotással kapcsolatos munkálatokat felfüggesztené, hogy az azt követő egyeztetések után a szobornak olyan helyet találjanak, ami mindenkinek megfelel.

Bencsik János Facebook-oldalán azt írta, Karácsony Gergely biztosította, hogy Lukács György marxista filozófus szobra nem kerül vissza a XIII. kerületi Szent István parkba. A Tanácsköztársaság népbiztosának állított alkotás helyére került volna a korábban elfogadott tervek szerint a Szent István-szobor.

A főpolgármester a csütörtöki felfüggesztés után azt helyezte kilátásba, hogy a helyi civilekkel történő egyeztetések függvényében a park másik részére kerülhet az államalapító király szobra.

Bencsik János úgy fogalmazott, hogy a Jobbik jogosnak tartja az ott lakó közösség igényét, amely a meglévő zöldfelületek megőrzésére irányul. Azoknak is üzent, akik az ügy létjogosultságát vonják kétségbe:

Szilárd meggyőződésünk, hogy a múlt tisztázása nélkül nem képezhető meg 21. századi, felelős, hazafias és egymás iránt szolidáris nemzeti közösség Európa közepén.

 

A politikus azt is hangsúlyozza, hogy a Fidesz azért tud ilyen sikeresen, pártállami eszközökkel hatalomban maradni, mert ez a szembenézés - az elmúlt 30 év kormányainak közös mulasztásából - elmaradt.