Szenteste napján 196-szor riasztották a tűzoltókat az országban

Szenteste napján 196-szor riasztották a tűzoltókat az országban

29 alkalommal tűz, 167 alkalommal műszaki mentés miatt. Karácsonykor is kétezer tűzoltó van szolgálatban az országban ötszáz járművel.

Szenteste napján 196-szor riasztották a tűzoltókat az országban, 29 alkalommal tűz - köztük 22 épülettűz -, 167 alkalommal műszaki mentés miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Mukics Dániel alezredes tájékoztatása szerint Göncruszkán kéményből, Karoson pedig kályhából kipattant szikra miatt égett, és vált lakhatatlanná egy-egy ház a hajnali órákban. Göncruszkáról négy, Karosról hat embert kellett rokonoknál elhelyezni.

🔴 Vasárnap reggel Nyíregyháza Gerhátbokor városrészében egy pincelakásban egy kandalló melletti fotelen és falon kialudt tűz nyomait, valamint egy holttestet találtak a riasztott tűzoltók.

🔴 Délelőtt Székesfehérváron, egy Kígyó utcai társasház két lépcsőháza is füsttel telítődött tűzhelyen felejtett étel miatt, de a tüzet még az egységek kiérkezése előtt eloltották a lakók.

🔴 Egy törökszentmiklósi családi házban villanyóraszekrény gyulladt ki a délutáni órákban, a fűthetetlenné vált épületben élő öt embert rokonok fogadták be.

🔴 Egy debreceni családi házban biztosítékszekrény égett, amelyet a tulajdonos eloltott, de az ingatlanból egy embert kórházba vittek a mentők, míg kettőt rokonoknál helyeztek el.

🔴 Egy esztergomi sorházban is villanyóraszekrény égett koraeste, az oltás idejére 17 ember hagyta el az épületet, közülük tizennégyen később hazatérhettek, három embert rokonoknál helyeztek el.

🔴 Budapest XVII. kerületében egy Szigetcsép utcai családi ház nappalijában adventi koszorú égett, a környező bútorokra átterjedt lángok azonban maguktól kialudtak, mire a tűzoltók kiérkeztek.

🔴 Az esti órákban Derekegyházon egy cserépkályhában történt kisebb robbanás, míg Budapest XVI. kerületében kigyulladt kályha, Gyöngyösfalun pedig visszaáramló füst miatt riasztották a tűzoltókat.

🔴 Szén-monoxid miatt hívták a tűzoltókat Kaposváron, Szentbalázson, Szolnokon, Budapest XI., XIX. és XXII. kerületében, Kutason és Pécsett, a mérgező gáz miatt heten kerültek kórházba.

🔴 Balatonfűzfőn egy kerítésbe szorult őzet, Csemőn egy garázs és hodály tűzéből birkákat mentettek, Mátyusházán pedig egy víz alá került sertéstelepről szivattyúztak a tűzoltók.

A szóvivő hozzátette: emellett számos közlekedési balesetnél, kidőlt fáknál, elárasztott ingatlanoknál dolgoztak a katasztrófavédelem munkatársai szenteste napján.

Mukics Dániel jelezte: karácsonykor is kétezer tűzoltó van szolgálatban az országban ötszáz járművel.

(Címlapkép: Tűzoltók dolgoznak egy lakás előtt a főváros XIX. kerületében, a Wekerle telepen 2023. december 11-én. MTI/Mihádák Zoltán)