Szentté avatták Kalkuttai Teréz anyát!

"Teréz anya mindenki szentje, mert képes volt osztozni Jézus szenvedésében. Megértette, hogy különleges módon szerette Isten. Teréz anya a szegények és a gazdagok szentje, korunk embereinek a szentje, akiket a sok erőszak és a szív szárazsága pusztítja, mert ő megmutatta, hogy a gonosz és a nyomor, amelyet mindannyian magunkban hordunk, megbocsátható és hogy Jézus felénk kinyújtott irgalmas és biztos kezével legyőzhetjük a bennünk levő sötétséget"

– fogalmazott még pénteken Brian Kolodiejchuk atya, Teréz anya szentté avatási ügyének posztulátora.

Az irgalmasság rendkívüli szent évének kiemelkedő eseménye

A szentmisén megjelent több állam- és kormányfő, köztük Narendra Modi indiai miniszterelnök, és az a férfi is, aki 2008-ban feleségének a Teréz anyához intézett imádsága hatására gyógyult meg addigi bénulásos és az orvosok által halálosnak nyilvánított betegségéből. Ez a csoda eredményezte az albán származású Teréz anya szentté avatását.

A "szegények angyalaként" is emlegetett Teréz anyát már életében sokan szentként tisztelték. Egy másik csodáért - egy bengáli asszony rákbetegségből való felgyógyulásáért - 2003. október 19-én az apácát már boldoggá avatta II. János Pál pápa.

Ferenc pápa szentbeszédében az "isteni irgalmasság nagylelkű szétosztójának" nevezte Teréz anyát, aki "odahajolt a kimerült emberek felé", elismerve Isten adta méltóságukat. Felemelte hangját a világ hatalmasságai előtt, hogy ismerjék be a szegényekkel szemben elkövetett vétkeiket.

"Számára az irgalmasság az a só volt, amely megízesítette minden tettét"

- fogalmazott a katolikus egyházfő.

"Az irgalmasság fáradhatatlan munkatársa segítsen abban, hogy cselekedeteink egyetlen kritériuma az ingyenes szeretet legyen, amely nem ismer semmiféle ideológiát"

- hangsúlyozta Ferenc pápa.

"Hordozzuk szívünkben Teréz anya nevetését, és ajándékozzuk oda mindenkinek, akivel találkozunk utunk során, különös tekintettel a szenvedőkre"

- kérte az egyházfő.