Szerb embercsempész bűnszervezet ellen emeltek vádat Kecskeméten

Schmidt Gábor ügyész közleménye szerint a négy szerb férfi – további ismeretlen szerb társaikkal együtt – egy országokon átnyúló, jól szervezett embercsempész bűnszervezet tagjai voltak, akik migránsokat illegálisan Magyarországra csempésztek, majd innen továbbszállították őket Nyugat-Európába.

A négy embercsempész társaikkal együtt 2015. január 11. és 2015. február 4. között három alkalommal összesen 13 migráns Ausztriába szállítását szervezte meg és hajtotta végre.

A migránsok a szerb-magyar határt Mórahalom – Ásotthalom térségében illegálisan lépték át és fejenként 5 ezer angol font és 15 ezer euró közötti összeget fizettek a Nyugat-Európába történő eljuttatásukért. A zöld határon való átjutást ismeretlen szerbek segítették.

A vádlottak 2015. január 11-ről január 12-re virradó éjszaka folyamán 6, míg január 15-én 4 migránst juttattak el Bécsbe. Február 3-ról február 4-re virradó éjszaka egy 30 éves férfi további 3 migránst vitt gépjárművében, és hajnalban az M5-ös autópálya lajosmizsei pihenőjénél igazoltatták és elfogták a rendőrök.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottjait a járási ügyészség több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

Az elfogott férfi előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, míg társai ismeretlen helyen tartózkodnak, így ellenük távollétükben emelt vádat az ügyészség. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.