A Fidesz partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség kézbesíti a szavazólapokat Szerbiában

A Fidesz partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség kézbesíti a szavazólapokat Szerbiában

A Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítik az április 3-i magyarországi országgyűlési választás és országos népszavazás szavazólapjait - tudta meg a Szabad Magyar Szó.

Egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a borítékok az aktivistákhoz, hiszen a levélcsomagok kézbesítése a szerbiai posta feladata. A lap ezzel kapcsolatban a Nemzeti Választási Irodát is felkereste, akik levében megerősítették, hogy " a Magyar Posta a szerb postaszolgáltatóval az Egyetemes Postaegyesület keretrendszere és vonatkozó szabályozásai szerint működik együtt".

Arról is tájékoztatást tudtak adni, hogy Szerbia több településére már március 11-én, múlt hét pénteken megérkeztek a küldemények. Ez azonban ellentmond több postai alkalmazott beszámolójának, akiket a lap szintén felkeresett. Szerintük a helyi postákhoz nem érkezett szavazási levélcsomag.

A Szabad Magyar Szó információi szerint a szabadkai Concordia Minoritas Hungarie egyesület köthetett szerződést a Szerb Postával, hogy ők kézbesítik majd a levélszavazatokat. Ezt erősíti Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének március 11-én megtartott sajtótájékoztatója, melyen azt nyilatkozta, hogy "A szándékunk az, hogy elősegítsük a választást, tudomásunk van arról, hogy a posta külső segítséget kér, hogy időben eljussanak a borítékok az érintettekhez. A Concordia Minoritatis Hungaricae irodát javasoltuk."

A CMH 2001-ben alakult, majd az alapítói jogai átkerültek a Magyar Nemzeti Tanácshoz. Az egyesület a magyarországi pénzek szétosztásában jeleskedett az elmúlt két évtized során. A CMH támogatói közt tudhatja a Miniszterelnökséget, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Magyar Nemzeti Tanácsot, a Magyarország Szabadkai Főkonzulátusát és a Bethlen Gábor Alapot is.