“Gané magyarok” - firkálták a falra, miközben Szijjártó épp a szerb-magyar kapcsolatokat dicsérte

A délvidéki portál szerint a magyar külügy egy párhuzamos világban létezik.

Magyarokat gyalázó falfirkák jelentek meg Nagybecskereken, azon a napon, amikor épp a paralell világban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ódákat zengett a szerb-magyar kapcsolatokról Szabadkán - írta a delhir.info.

A lap emlékeztetett, Szijjártó Péter arról beszélt, hogy nagyra becsülik a szerb kormány tevékenységét abban a vonatkozásban is, hogy az itt élő magyar közösségre mint a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében erős szerepet játszó közösségre tekint. Illetőleg "a magyar kormány nagyra becsüli azt, ahogyan a szerb kormány az országban élő magyar közösséggel bánik, és hangsúlyozta, hogy sok európai uniós tagország is példát vehetne Szerbiáról a kisebbségi jogok biztosítása terén".

A délvidéki lap szerint viszont a magyar külügyér ezzel a véleményével egy párhuzamos világban él, hiszen pont aznap került a “Gané magyarok” felirat a falra Nagybecskereken.

Egyébként az MTI tudósítása szerint a városvezetés ígéretet tett arra, hogy ingyen eltünteti a sértő graffitit, a polgármester pedig kijelentette, a városban több mint húsz nemzetiség él egymás mellett, és a település eddig is és ezentúl is a toleranciát fogja hirdetni.

Miodrag Delic, a ház tulajdonosa a szerbiai közszolgálati televíziónak elmondta: nem tudja, ki és miért írhatta fel a magyarellenes szöveget a falra, nincsenek haragosai, és az eset egy olyan utcában történt, ahol évtizedek óta élnek együtt a többnemzetiségű szomszédok.