Videón, ahogy a srebrenicai népirtást dicsőítik szerb rendőrök, az államfő is reagált

Videón, ahogy a srebrenicai népirtást dicsőítik szerb rendőrök, az államfő is reagált

Óriási felháborodást eredményezett Szerbiában egy ünnepségen készült videó, amelyen az látható, hogy rendőrök éneklik az Oj Sjenice nova Srebrenice című szerb fasiszta dalt; az államfő is elítélte történteket, a hatóságok reakcióját ígérve – adta hírül a Szabad Magyar Szó.

A Priboj városában történt esetre egy vendéglőben került sor, ahol magas beosztásban lévő rendőrök is jelen voltak, és arról énekeltek, hogy a szandzsáki Sjenica lesz az új Srebrenica, Novi Pazar pedig az új Vukovár. A vajdasági lap nyomatékosította, tehát a rendőrök a Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban elkövetett népirtást dicsőítették, a háborús bűnösöket éltetve. A felvételen olyan emberek szerepelnek, akiknek pont az lett volna a dolguk, hogy fellépjenek a gyűlölködéssel szemben – a belügyminisztérium kötelékében szolgáló rendőrök.

"Srebrenica, oly kedves vagy nekem, adja Isten, hogy még háromszor megismétlődj"

– szólt a soviniszta dal, amelyet a priboji rendőr-főparancsnokság tisztje, a határrendőrség parancsnokhelyettese és más rendőrök is elénekeltek. A videót az egyikük közösségi oldalára is kitették, később viszont törölték, de a sandzakpress.net munkatársai lementették.

A botrányos esetet a portál szerint nem csupán a térségben élő bosnyákok, de szerb nemzetiségű polgárok is elítélték, majd az ünnepség szervezője bocsánatot kért. 

Harun Eminagić imám szerint az ilyen cselekedetek senki részéről sem elfogadhatóak, főképp nem, ha rendőrökről van szó, mivel nem tudnak abban hinni, hogy a rendőrség szavatolni tudja a biztonságukat, félni fognak. A vallási vezető úgy látja, most kevés a bocsánatkérés: erkölcsileg és büntetőjogilag is felelniük kell hibájukért, beadva felmondásukat.

Aleksandar Vučić államfő elítélte a történteket. Közölte, az állam nem fogja megengedni, hogy bárki is veszélyeztetve érezze magát, és azt ígérte, nem fog elmaradni az illetékes hatóságok reakciója. A polgárjogi aktivisták, köztük Aida Ćorović újságíró azonban úgy véli, a nacionalista érzelmek és fenyegetések erősödését éppen a hatalom táplálja képmutató módon.

Policajci u Priboju se veselili uz fašističke stihove u kojima se priželjkuje ponavljanje genocida

GNUSNA PROSLAVANa Facebooku je objavljen videosnimak pripadnika Policijske uprave Priboj, koji se zajedno sa svojim starješinama vesele uz fašističke stihove...

Az N1 Televizija kérdéseket intézett a belügyminisztériumhoz is, egyelőre nem kaptak választ.