Áruhiány alakult ki a hatósági áras cukorból a Vajdaságban

Áruhiány alakult ki a hatósági áras cukorból a Vajdaságban

Lassan lehetetlen küldetésnek számít egykilós kiszerelésű kristálycukrot találni a vajdasági üzletek polcain – számol be a Szabad Magyar Szó. A vajdasági magyar hírportál azt írja, az utóbbi napokban a hatósági áras cukor megvásárlása csak a szerencsésebbeknek sikerült, ugyanis amint az eladók kirakták a csomagokat a polcra, azok percek alatt elkeltek.

A lap szerint aki viszont mégis hazavinne valamilyen helyettesítő terméket, az kockacukrot vagy porcukrot tehet a kosarába, igaz, ezeknek az ára sokkal magasabb a Szerbiában az előbbi árucikkre bevezetett a hatósági árazás miatt.

Ennek dacára a szakértők úgy látják, nincs ok pánikra, ugyanis pont a kialakult pánik miatt fogyott el a kristálycukor.

Mindenki elkezd raktározni, függetlenül attól, hogy a vásárlóknak nincs szükségük olyan mennyiségre, amelyet hazavisznek – fogalmazott Milan Prostran elemző, aki azt gondolja, hogy a kristálycukrot törölni kell a hatósági áras termékek közül, vagyis a cukor árát nem kell az államnak szabályoznia.

Emeljék a cukor árát. Az olaj is 160-170 dinár volt, aztán felment 200-ra, és nem történt semmi, a lényeg, hogy lehet venni. A cukor nem egy alapvető élelmiszer, úgy mint a kenyér, a fogyasztását lehet racionalizálni

– fejtette ki a szakember.

Ahogy arról beszámoltunk, nemrég idehaza is elkezdtek bespájzolni a hatósági árakkal rendelkező termékekből, ebből fakadóban kisebb áruhiányok, polchiányok nálunk is megjelentek az egyes láncoknál. Azóta meghosszabbították az árstop hatályát a vonatkozó terméktípusokra, ám az ársapka nélküli társult cikkek (ahogy az érintett termékek beszerzési ára is) továbbra is drágulnak. Ez alól a hazai cukor sem kivétel.

Hiába az árstop, a társult termékek ezerrel drágulnak, amire az emelkedő infláció is negatív hatással van

Miközben a csirkemell, a far-hát árstop alatt áll, a csirkecomb ára az egekben. Hasonló a helyzet például a krumpli, a kristálycukor, vagy a liszt esetében is. Lehet, hogy a finomliszt nem drágulhat az árstop miatt, de a rétesliszt, illetve a porcukor, vaníliás cukor annál inkább.