Nem felvételizhetnek magyar nyelven a diákok Szerbiában

Szijjártó Péter szerint biztosítják a magyar kisebbség jogait. Látjuk.

A Vajdasági Magyar Diákszövetség ellen döntött a bíróság, tudta meg a Magyar Nemzet, az egyetem szenátusa kitörő örömmel fogadta a döntést, ami súlyosan csorbítja a délvidéki magyarok jogait.

A Vajdasági Magyar Diákszövetség (Vamadisz) kérte az Újvidéki Egyetemet arra, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően tegye lehetővé a magyar nyelvű felvételizést a magyar diákok számára. A diákszervezet elveszítette a pert, ráadásul még indoklást sem kaptak. A Magyar Nemzet felkereste Sóti Attilát, a Vamadisz elnökét, aki jelezte, hogy rendkívüli hírzárlat van érvényben, így nem tud válaszolni a kérdésekre.

Mik az előzmények?

A Vajdaságban a szerb mellett a magyar nyelv is hivatalos, így az ügyintézések során lehet használni. Egy tartományi rendelet azt is garantálja, hogy a Vajdaság területén található egyetemeknek kötelező biztosítani a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvi felvételi vizsgát. Ez 2015 tavasza óta érvényes. A szóban forgó egyetem viszont nem biztosította ezt, ezért a Vamadisz 2015 decemberében feljelentést tett, az ítélet meghozatala pedig idén áprilisig húzódott, és tulajdonképpen azóta sem hirdették ki hivatalos formában.

Az intézmény jogi kara viszont beleállt az ügybe: kérték a tartományi határozat alkotmányossági felülvizsgálatát, de ezt elutasították.

A délvidéki magyar egyetemisták úgy döntöttek, hogy nemzetközi fórumok elé viszik az ügyet. 2016 novemberében az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi fórumán a Vamadisz ismertette a problémát. Nem zárják ki azt a lehetőséget sem, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljanak.

Ugye emlékszünk még rá, mikor Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta a közelmúltban, hogy a szerb kormány a vajdasági magyarok számára mennyire fantasztikus kisebbségi jogokat biztosít?