Szeretné megóvni a hazai parlagi sasokat? Itt az alkalom!

Az MME közleményében hangsúlyozza: az akció célja kettős.

A szakemberek szerint a legfontosabb feladat a globálisan veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett parlagi sas magyarországi költőállományának (mely egyben az európai uniós állomány kétharmada) megóvása a fészkelési időszakban jelentkező emberi zavarástól, esetleges bűncselekményektől (mérgezés, lelövés, fészekrablás).

Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket.

[fb_pages_codes:econation]

Emellett a folyamatos távcsöves, teleszkópos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok viselkedéséről - mutatják be a program másik fontos feladatát a természetvédők.

Az önkéntesek félnomád, expedíciós körülmények között, heti váltásban végzik a fészekőrzési feladatokat, amit egy-egy helyszínen minimum 2, maximum 4 fő lát el. A madarak nyugalmának biztosítása érdekében a fészekmegfigyelés mintegy 1 km-es távolságból, távcsővel és teleszkóppal történik.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=7x3mOQEDcuk]

Ha elszakadna néhány napra a nagyvárosi pörgéstől, és szívesen felfedezné, egyszersmind megőrizné azt a csodálatos természeti kincset, amit megörököltünk, és amit tovább kellene adnunk a gyermekeinknek, jelentkezzen Ön is az MME programjára.