Szigorított a hitelezés egyes szabályain a jegybank

Szigorított a hitelezés egyes szabályain a jegybank

Az adósságfék szabályok módosításáról döntött a Matolcsy vezette MNB.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 1-jétől a magasabb jövedelemarányos eladósodottságot engedő jövedelmi küszöbérték, valamint kis összegű hitelekre vonatkozó, az adósságfék szabályok alkalmazhatósága alóli kivételszabály küszöbérték megemeléséről döntött - közölte a honlapján pénteken az MNB.

Ennek értelmében az aktuális értékek alapján az 500 ezer forint feletti nettó havi jövedelemmel rendelkező adósok esetében alkalmazható a magasabb, főszabály szerint 50 helyett 60 százalékos eladósodottságot engedő jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) limit. Ugyanakkor a magasabb infláció és a nominálisan emelkedő bérek miatt

a havi nettó jövedelmi küszöbértéket július elsejétől 500 ezer forintról 600 ezer forintra emelik.

A jegybank közlése szerint a módosítás preventív jellegű, és az adósok alacsony hányadát érinti. Emellett némi enyhítést is tartalmaz az új rendelet.

A jelenlegi szabályok szerint az adósságfék szabályoknak való megfelelést nem kötelező ellenőrizni kis összegű hitelek esetében. Jelenleg ezt a kivételszabályt a hitelfelvevők első 300 ezer forint alatti hitelfelvételekor, valamint hitelkeret-emelések esetén háromévente egyszer 300 ezer forintos vagy a hitelkeretösszeg 20 százalékos emelése közül a kisebb értékig alkalmazhatják a bankok.

A július elsejétől esedékes módosítás révén

a 2016-ban rögzített 300 ezer forint 450 ezer forintra emelését is szükségesnek ítélte meg az MNB a kivételszabály hatásosságának megőrzése érdekében.

A közlemény szerint az adósságfék szabályok módosítása biztosítja a hitelezési folyamatok fenntarthatóságát, miközben nem korlátozzák az egészséges hitelkihelyezést.

A jegybank 2015-ban vezette be az adósságfék szabályokat - a hitelfedezeti mutatót (HFM) és a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót -, azzal a céllal, hogy csökkentse a nemteljesítési kockázatokat és a túlzott eladósodottság kialakulását.

A JTM arányszám azt mutatja, hogy egy adós havi nettó jövedelmének hány százalékát fordíthatja a hitel törlesztőrészleteire, a HFM pedig azt, hogy egy terhelendő ingatlan forgalmi értékének maximálisan hány százaléka lehet a lakáshitel vagy szabadon felhasználható jelzáloghitel.

(Címlapkép: Matolcsy György, a jegybnak elnöke a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. MTI/Máthé Zoltán)