Szijjártó "a nemzeti érdekek érvényesítése" jegyében Moszkvában futkározott, majd a gázról tárgyalt

Szijjártó "a nemzeti érdekek érvényesítése" jegyében Moszkvában futkározott, majd a gázról tárgyalt

A magyar külügyminiszter az Orosz Energiahét konferencián van.

A magyar külügyér a Facebook oldalára feltöltött poszt szerint pénteken reggel 6 óra körül egyébként

még nagyban futkározott Moszkvában egy folyópart mellett, majd belevetette magát a tárgyalásokba.

Magyarország energiaellátása biztonságban van, a földgáztározók töltöttsége mára az éves fogyasztás 62 százalékát fedezni tudja, és az oroszországi szállítók elkötelezettek amellett, hogy továbbra is eleget tegyenek szerződéses kötelezettségeiknek. A kormány fenntartja észszerű politikáját, a nemzeti érdek érvényesítése az egyetlen szempont - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában.

Az MTI szemléjében arról ír, hogy Szijjártó természetesnek nevezte azt, hogy részt vesz az Orosz Energiahét konferencián, illetve tárgyalásokat folytat az energetikai együttműködés jövőjéről, ugyanis szerinte hazánk ellátása továbbra is fizikailag lehetetlen orosz források nélkül.

"Egyértelmű, hogy Magyarországot az oroszországi energiahordozók nélkül nem lehet fizikailag ellátni elég kőolajjal vagy elég földgázzal, és a nukleáris iparunk működőképességéhez is szükség van az orosz technológiára és fűtőanyagra" - szögezte le. (Ez annak fényében érdekes, hogy sajtóinformációk szerint Orbán Viktor a zárkörű kötcsei találkozón a legközvetlenebb politikai szövetségeseinek arról beszélt, hogy orosz helyett francia üzemanyaggal is működhet Paks - a szerk.)

A magyar külügyminiszter arról is beszámolt, hogy Oroszország és minden orosz vállalat teljesíti szerződéses kötelezettségeit. "Az idei esztendőben az összes eddig leszerződött földgázmennyiséget, kőolajmennyiséget és nukleáris fűtőanyagot megkaptuk" - jelentette ki.

Szijjártó Péter ezután kiemelte, hogy zavartalan a kőolajszállítás Ukrajnán keresztül, s reményét fejezte ki, hogy ezt a szállítási útvonalat "senki nem fogja ellehetetleníteni, sem pénzügyi, sem politikai, sem fizikai eszközökkel".

A földgázellátás kapcsán elmondta, kis híján 100 százalékos, nagyjából 96 százalékos a magyarországi tárolók töltöttsége, ami azt jelenti, hogy a magyarországi éves földgázfogyasztás 62 százaléka, tehát kis híján kétharmada be van tárolva" - jelentette ki.

A miniszter jó hírnek nevezte, hogy megkezdődött a fizikai építkezés is a paksi bővítéssel kapcsolatban (bár így is sok évet késik - a szerk.). Aláhúzta, hogy nemzetközi projektről van szó, amelyet az is jól példáz, hogy a résfalazást amerikai cég végzi, ez pedig mutatja, hogy az atomenergiában még mindig széles körű a nemzetközi együttműködés.

"Magyarország fenntartja az észszerű politikáját, továbbra is az egyetlen szempont a nemzeti érdekek érvényesítése, és az, hogy Magyarországon az energiaellátás biztonságban legyen" - összegzett.

Szijjártó Péter a nap során orosz részről tárgyalt többek között Alekszandr Novak és Gyenyisz Manturov kormányfő-helyettessel, továbbá Mihail Murasko egészségügyi és Oleg Matytsin sportminiszterrel.

(Címlapkép: Szijjártó Péter/Alfahír)