Szijjártó: átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását

Szijjártó: átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását

A külügyminiszter nem győzte méltatni a Hellt, ígérete szerint a kormány mindig támogatni fogja a cég nemzetközi terjeszkedési törekvéseit. A KDNP nemrég viszont éppen amellett szállt síkra, hogy betiltsák az energiaitalok eladását 18 év alattiak számára. Szavak szintjén tehát az Orbán-kormány védi a fiatalok egészségét, de a gyakorlatban egészen másként cselekszik.

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szikszón.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Hell Energy Magyarország Kft. és a Quality Pack közös beruházásának átadásán tudatta, hogy

az üdítőital-gyártó üzemben végrehajtott komplex kapacitásbővítő fejlesztés nyomán évi mintegy négymilliárd doboz és hatmilliárd töltött késztermék előállítása válik lehetővé.

Tájékoztatása szerint a 80 milliárd forint értékű projekt 240 új munkahelyet teremt, a beruházás pedig megerősíti a vállalat piacvezető pozícóját nemcsak Magyarországon, hanem Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Cipruson és Horvátországban is, ráadásul tovább bővülhet a már jelenleg is több mint hatvan országot érintő exportpiac.

Kiemelte, hogy a Hell folyamatos térségbeli beruházásai tanúsítják, hogy az a gazdasági kiegyensúlyozó politika, amelyre az elmúlt években komoly hangsúlyt helyezett a kormány, sikeres tud lenni.

"Azaz az ország keleti fele felért az ország északnyugati feléhez a gazdasági tevékenység színvonala és a tőke- és beruházásvonzó képesség szempontjából" - mondta.

Ennek kapcsán pedig közölte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az elmúlt tíz év folyamán 134 nagyberuházást támogatott az állam, amelyek 1275 milliárd forintos volument képviselnek, s ezek által 7700 új munkahely jött létre.

A külügyér hangsúlyozta, hogy

"a Hell egy piaci és társadalmi szempontból is kiemelt fontosságú közegben, a fiatalok között népszerűsíti Magyarországot, ezért a kormány mindig támogatni fogja a cég nemzetközi terjeszkedési törekvéseit".

A kisebb kormánypárt nemrég amellett szállt síkra, hogy betiltsák az energiaitalok eladását 18 év alattiak számára

Szijjártó Péter Hell-méltatása annak fényében mindenképpen érdekes, hogy április elején két KDNP-s politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István benyújtotta az Országgyűlés elé azt a törvényjavaslatot, ami tiltaná az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak, mivel egy felmérés szerint Magyarországon a fiatalok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Vagyis csak a szokásos: szavak szintjén az Orbán-kormány védi a fiatalok egészségét, de a gyakorlatban egészen másként cselekszik...

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a minisztérium beruházástámogatói szerződésének átadásán a HELL Energy Magyarország Kft. szikszói székházában 2020. szeptember 14-én. MTI/Vajda János)