Szijjártó az amerikai vállalatvezetők előtt igyekezett megmagyarázni a hatalmas magyar inflációt

Szijjártó az amerikai vállalatvezetők előtt igyekezett megmagyarázni a hatalmas magyar inflációt

A magyarázat pedig olyan tökéletesen NER-es szöveg volt, ami hűen jellemzi a rendszert: a külügyér szerint ugyanis mi semmit nem rontottunk el, hanem egy külső ok miatt szökött az egekbe az Európa-rekorder hazai infláció.

Az amerikai vállalatok továbbra is a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják hazánkban, és ekképpen nagy szerepet játszanak Magyarország gazdasági semlegességének garantálásában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Az MTI által szemlézett minisztériumi közlemény szerint a tárcavezető a USHBC kerekasztal-beszélgetésén mindenekelőtt üdvözölte, hogy hazánkban továbbra is az amerikai cégek alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget, ugyanakkor leszögezte, hogy a kormány a körülmények folyamatos javításával ösztönözni kívánja az újabb és újabb befektetéseket.

Kitért az utóbbi évek súlyos kihívásaira is, különös tekintettel az ukrajnai háború kirobbanására, amely igen nehéz gazdasági helyzetet teremtő európai válaszintézkedésekhez vezetett. „Minél közelebb vagyunk a háborúhoz, s minél védtelenebbek vagyunk a nemzetközi energiapiacokkal szemben, annál károsabbnak bizonyultak ezek a körülmények” – fogalmazott.

Jövőre 3 százalék és 6 százalék közötti növekedést vizionált a magyar diplomácia feje

Emlékeztetett az infláció egekbe szökésére, illetve arra is, hogy a tavalyi év alapvetően az áremelkedés letöréséről szólt Magyarországon, ahelyett, hogy a gazdasági növekedést elősegítő célokra fordíthatták volna az erőforrásokat.

„És ez a hatalmas infláció nem azért állt elő, mert elrontottuk a gazdasági stratégiát (…) Nem, egy külső ok miatt, amit nem tudtunk befolyásolni”

– húzta alá.

Majd tudatta, hogy az infláció mára beesett, a fogyasztás kezd felpörögni és a reálbérek újra növekedni kezdtek.

Méltatja a most küszködő magyar gazdaságot

Szijjártó úgy látja: "Most újra a helyes úton vagyunk (…) Azonban új lendületet akarunk adni a gazdaságnak.

A miniszter kifejtette, jövőre 3 százalék és 6 százalék közötti növekedést akarunk elérni.

A kormányzati kommunikációs csodafegyvert, a gazdasági semlegességet felhozva Szijjártó azt mondta, "Magyarországon amerikaiként azzal dolgozhat együtt, akivel csak akar,

legyen az kínai, indiai, koreai, holland vagy német, nekünk mindegy. Ha tiszteletben tartja a szabályainkat, ha itt akar befektetni, akkor rendben van” – jelentette ki.

„Ezért mi soha nem is fogunk beleszólni az amerikai cégek életébe és működésébe itt, Magyarországon, abba, hogy kivel és hogyan dolgoznak együtt, amíg tiszteletben tartják a szabályokat” – tette hozzá.

(Címlapkép: Szijjártó Péter/Facebook)