Szijjártó kijelentései miatt bekérette a magyar nagykövetet a szlovák külügy

Szijjártó kijelentései miatt bekérette a magyar nagykövetet a szlovák külügy

Fenntartásaikat fejezték ki, hogy a magyar külügyér beavatkozik a szlovákiai parlamenti választási kampányba.

Behívatta a szlovák külügyminisztérium Balogh Csabát, Magyarország pozsonyi nagykövetét szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentéseire hivatkozva - közölte a szlovák tárca a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

Balogh Csaba nagykövetet

arra kérték, hogy tolmácsolja a magyar diplomácia vezetőjének a szlovák fél fenntartásait "a szlovákiai választási kampányba való beavatkozásával és konkrét politikai szubjektumok támogatásával" kapcsolatban.

A szlovák külügy úgy tartja, az ilyen cselekedetek túllépnek a sztenderd diplomáciai kommunikáción.

Szijjártó Péter szeptember 26-án és 27-én dél-szlovákiai településekre utazott, hogy ott részt vegyen a választási kampány időszakában a szlovákiai ellenzék, a Szövetség eseményén, ahol olyan kijelentéseket tett a magyar külügyér, amelyeket Szlovákia nem néz jó szemmel. A szlovák Demokraták vezetője, Eduard Heger szerint ez beleavatkozás a parlamenti választási kampányba.

A Paraméter.sk azt írja, Szijjártó részéről elhangzott, hogy

a minap délután kapott egy sms-t a szlovák kollégától, hogy „viselkedjen rendesen”, most ennek szellemében szeretné megtenni a nyilatkozatát.

Arról is beszélt, hogy folytatni fogja a magyar kormány a felvidéki magyarok támogatását „a Szövetség elnökségének javaslatára”. Fontosnak nevezte, hogy a szlovákiai magyaroknak legyen parlamenti képviselete, mivel „anélkül nehéz eredményeket elérni”.

A Demokraták alelnöke, Jaroslav Naď szerint elfogadhatatlan Szijjártó látogatása pár nappal a szlovák választások előtt, és bírálta, hogy előzetesen nem egyeztetett a szlovák külüggyel. Felidézte azt is, hogy nemrég Szijjártó Péter közös sajtótájékoztatót tartott az ellenzéki Smer vezetőjével, Robert Ficóval.

(Címlapkép: Szijjártó Péter Peter Dovhun szlovák gazdasági miniszterrel Pozsonyban - Facebook)