Szijjártó Péter az MCC rendezvényén megadta a közönségnek, amit vártak tőle

Szijjártó Péter az MCC rendezvényén megadta a közönségnek, amit vártak tőle

A külügyminiszter propagandaszagú előadásában a svédeket kritizálta, büszkén elmondta, hogy a magyar gazdaságra kevésbé hatnak a szankciók, illetve hangsúlyozta, Brüsszel csak azért nem adja oda az pénzt, mert Magyarországnak jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata kormánya van.

A küldgazdasági és külügyminiszter a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) Esztergomban tartott fesztiválján vendégeskedett. Előadásában leginkább aktuálpolitikai témákat érintett főleg a Fidesz narratívájának megfelelő szempontból.

1. Szijjártó továbbra is tartja magát ahhoz, hogy Svédország NATO-csatlakozása a kormánypárti képviselőkön múlik, a döntés nem a miniszterelnök kezében van.

Szerinte az akár már négy-öt ciklus óta hivatalban lévő fideszes képviselők úgy érzik, hogy tiszteletet érdemelnének a svéd politikusok részéről.

Mondtam is a svéd külügyminiszter kollegának, hogy azért gondolkozhatnának! Kérdezte, hogy mi a megoldás. Hát mondom, gondolkozzatok rajta ti!

– mondta a külügyminiszter, majd így folytatta: "Tényleg az embernek a zsebében kinyílik a bicska, amikor azt hallja, hogy innen több száz vagy több ezer kilométerről, hogy itt miért nincs demokrácia."

Szijártó úgy véli a svédeknek azért nem tetszik a magyarországi állam-berendezkedés, mert ott csak azt tartják demokráciának, ha a liberális pártokat szavazzák meg.

2. A fideszes külügyminiszter szerint az Oroszország elleni szankciók nem működnek, és büszke rá, hogy kivételeket tudtak ezek alól kiharcolni.

Az európai szankciós politika megbukott. Az európai uniós szankciók kudarcot vallottak. És ez nem egy politikai állítás – mielőtt azt gondolják –, ez egy tényközlés.

Szijjártó azt nem hangsúlyozta, hogy a szóban forgó szankciók mindegyikét, egytől-egyig megszavazta a magyar kormány.

A kivételekről szólva hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságot nem érintették olyan súlyosan ezek a szankciók, mint más európai gazdaságokat. Kérdés, hogy akkor miért ezekre hivatkozva magyrázták meg a hazánkban tapasztalható válságot?

3. Szijjártó Péter nem akart egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy megkapjuk-e az EU-s pénzeket, de végül kimondta: nem kapjuk meg.

A külügyminiszter tagadja, hogy azért nem kapjuk meg a szankciókat, mert a magyar kormány képtelen megfelelni az alapvető jogállamisági, átláthatósági és korrupcióellenes elvárásoknak.

Szerintem már akkor is világossá vált, hogy Brüsszelnek, a liberális mainstreamnek az egy küldetésévé vált, hogy a jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata kormányt Magyarországon egyszerűen megbuktassa. Egyszerűen kényelmetlenek vagyunk nekik.

Szijjártó szerint Magyarország a bizonyíték arra, hogy egy kőkemény, keresztény alapokon álló, jobboldali, nemzeti érdeket követő, patrióta politikával is sikereket lehet elérni.

És akkor most el lehet gondolkodni, hogy a fenti mondat első és második fele megállja-e a helyét, és van-e köztük összefüggés.

(Címlapkép: Alfahír)