Hadüzenet: Szijjártó Péter Irán küldönceként vitte a várható támadás hírét Izraelnek

Hadüzenet: Szijjártó Péter Irán küldönceként vitte a várható támadás hírét Izraelnek

A magyar külügyminiszter telefonon beszélt iráni kollégájával. Az iszlám ország várhatóan 48 órán belül megtámadhatja a zsidó államot.

Irán úgy döntött, hogy megtámadja Izraelt – közölte hétfőn Israel Katz külügyminiszter, aki komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesz, hogy elkerüljenek minden további katonai akciót, amely közvetlen háborút robbanthatna ki az iszlám köztársaság és a zsidó állam között – számolt be a Jerusalem Post.

Irán üzenetét Szijjártó Péter magyar külügyminiszter juttatta el Izraelhez, aki azután hívta fel Katzot, hogy Ali Bagheri iráni külügyminiszterrel beszélt.

„Irán tájékoztatott bennünket arról, hogy meg akarja támadni Izraelt. A világnak meg kell kérnie az árát minden agresszív lépésnek, amit Irán végrehajt” – jelentette ki Katz.

Bagheri bahreini kollégájával, Abdullatif bin Rashid Alzayanival folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy Irán elhatározta, hogy megfelelő választ fog adni a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Hanijehnek a múlt héten Teheránban történt meggyilkolására.

Izrael nem vállalta a felelősséget a támadásért, de széles körben elterjedtek azok a feltételezések, hogy a zsidó állam áll a merénylet hátterében. Izrael vállalta viszont a felelősséget a múlt heti támadásért, amelyben a Hezbollah parancsnoka, Fuad Shukr meghalt Bejrútban – számolt be az izraeli lap.

A cionista rezsim egyre szaporodó gonosz cselekedetei ártalmasak lesznek a régió stabilitásákra. Az Izrael közelmúltbeli lépései iránti közömbös hozzáállás ösztönzőleg hathatott rájuk

– írta Bagheri az X-en.

Az Egyesült Államok úgy látja, hogy az iráni támadás a következő 48 órán belül bekövetkezhet.

Félő, hogy Irán összehangolhatja támadását a vele szövetséges csoportokkal, mint például libanoni Hezbollahhal, a jemeni hutikkal és másokkal Szíriában és Irakban.

(Címlapkép: Szijjártó Péter/facebook)