Szijjártó arab kollégájával közösen jelentette be, hogy továbbfejlesztjük az együttműködést

Szijjártó arab kollégájával közösen jelentette be, hogy továbbfejlesztjük az együttműködést

A külügyér szerint hazánk nagyon jól járt eddig is az Egyesült Arab Emírségekkel történő együttműködéssel, de nem mondta ki a nagy botrányt kavart mini-Dubaj nevét.

Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek sokat profitált eddig is a kétoldalú együttműködésből, így a felek készen állnak a kapcsolataik további fejlesztésére - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly bővült

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével, Abdalláh bin Tuk ál-Marrival közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 8 százalékkal bővült, és idén eddig a magyar export újabb 18 százalékos emelkedést produkált, ami jól mutatja, hogy a hazai vállalatok piacra lépése egyre sikeresebb a közel-keleti országban.

Ennek kapcsán üdvözölte, hogy

mezőgazdasági együttműködési megállapodást írtak alá, amely további lehetőségeket teremthet a magyar élelmiszeripari termékek és technológiák kivitelére az Egyesült Arab Emírségekben.

Leszögezte, hogy az együttműködés szélességét demonstrálja, hogy emellett az űrkutatás területén is megállapodást írt alá a két ország, amely elősegíti majd a magyar űrhajósprogram nemzetköziesítését.

Szijjártó mindig vigyáz arra, hogy ne mondja ki a nagy botrányt kavart mini-Dubaj nevét

Kitért arra a zászlóshajó-projektre is, amelynek keretében új negyed épül a Rákosrendező vasútállomás környékén, ez a fejlesztés szavai szerint

új lendületet ad Budapest fejlődésének.

"Új, modern, zöld, fenntartható városrész épül majd a rákosrendezői vasútállomás környékén, ahol ma elhagyott, romos ipari terület éktelenkedik. Ezt a területet újjáélesztjük, visszaadjuk a budapestieknek, visszaadjuk a magyar embereknek. Összetett, sport-, turisztikai, lakossági, gazdasági, üzleti funkciókkal rendelkező, új, modern zöld városrész jön ott majd létre" - közölte.

A magyar külügyér azt szeretné, ha szeptemberben át tudnánk adni a területet a fejlesztő számára

"A terület rendezési és kármentesítési munkálataira vonatkozó közbeszerzési előkészítési munkák már zajlanak (...) Az a cél, hogy az idei esztendőben már szeptemberben át tudjuk adni a területet a fejlesztő számára fejlesztésre alkalmas állapotban - tette hozzá.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a világgazdaság növekedésével párhuzamosan az energiaigény is nő, s ez a folyamat csak gyorsulni fog a következő időszakban. "És arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ezt majd környezetkímélő módon, hatékonyan és olcsón kiszolgálni, a válasz egyértelműen a nukleáris energia" - szögezte le.

Tudatta, hogy ezért abban is megegyeztek, hogy

magasabb szintre léptetik a két ország kutatási, szakmai, oktatási és képzési együttműködését, valamint együtt fognak működni a nukleáris energiával szembeni negatív diszkrimináció ellen.

"Magyarország nagyon jól járt eddig is az Egyesült Arab Emírségekkel történő együttműködéssel, ezért az együttműködést tovább fejlesztjük" - mondta.

A miniszter kitért arra is, hogy az emberiség most a veszélyek korát éli, a világ számos súlyos biztonsági kihívással szembesül, ez pedig az ismételt blokkosodás irányába tolja a nemzetközi politikát. Kiemelte, hogy ez a trend élesen ellentétes hazánk érdekeivel, így a kormány ehelyett a konnektivitás erősítését szeretné látni.

"Mindkét ország közvetlen környezetében biztonsági válságok zajlanak, s mi mindketten olyan államok vagyunk, amelyek békét akarunk, de nemcsak békét akarunk, hanem beszélünk is a béke fontosságáról, és fel is lépünk ennek érdekében" - hangsúlyozta.

"Mi nagyra becsültük az Egyesült Arab Emírségek bölcs, visszafogott, mérsékelt és felelősségteljes viselkedését"

"És mi nagyra becsültük az Egyesült Arab Emírségek bölcs, visszafogott, mérsékelt és felelősségteljes viselkedését, amellyel rendkívül fontos stabilizáló szerepet játszik a közel-keleti térségben" - jegyezte meg.

Szijjártó érintette a háborús konfliktusok okozta rendkívüli gazdasági nehézségeket is, és leszögezte, hogy a béke megteremtése, a fegyveres konfliktusok lezárása igen komoly gazdasági érdek is.

Példaként említette a gázai válság egyik fontos következményét, a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás terrortámadások miatti veszélybe kerülését.

"Ez egy újabb olyan jelenség, amely az európai gazdaságban árfelhajtó hatással bírhat, mert a hosszabb szállítási útvonalak, a hosszabb szállítási idő, a dráguló szállítási költségek mind-mind áremelkedéshez, gazdasági nehézségekhez vezetnek" - jelentette ki.

"Az Egyesült Arab Emírségek és a térség országainak erőfeszítéseit nagyra becsüljük annak érdekében, hogy helyreállítsák a tengeri kereskedelem szabadságát és biztonságát a Vörös-tengeren, ami egyértelmű európai és egyértelmű magyar érdek is" - fűzte hozzá a külügyér.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Abdulla bin Tuk am-Marrit, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterét 2024. június 20-án. MTI/Purger Tamás)