Szijjártó Péter "örömmel utazik" ismét Oroszországba, az Atomexpón vesz részt

Szijjártó Péter "örömmel utazik" ismét Oroszországba, az Atomexpón vesz részt

A 2022-es Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta elég sűrűn utazgat a magyar külügyér Moszkvába, hol tárgyal, hol kocog egy kicsit, de például az Orosz Energetikai Hét nevű fórumot se hagyná ki soha.

A hvg.hu orosz sajtóértesülésekre hivatkozva arról ír, hogy a külügyi és külgazdasági miniszter ismét Oroszországba utazik, ezúttal Szocsiba.

„Igen, meghívtak az Atomexpóra, amin természetesen örömmel veszek részt, mivel Oroszország és Magyarország együttműködése sikeres az atomenergetika területén”

nyilatkozta Szijjártó Törökországban a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek.

Az Atomexpót március 25-26-án rendezik meg Szocsiban, "a világ vezető nukleáris energetikai cégeinek részvételével". A fórum szlogenje: "Tiszta energia - közösen teremtjük meg a jövőt."

Szijjártó Péter egyébként korábban bejelentette, hogy meghívta Magyarországra Alekszej Lihacsovot, a Roszatom vezetőjét, hogy közösen áttekintsék, hogyan áll a Paks II. beruházás.

"Olcsó" orosz gáz: két év alatt 564 milliárd forintnyi kár érhette Magyarországot

Mint arról tegnapi cikkünkben beszámoltunk, óriásit nyerészkedik az Orbán-kormány az orosz importgáz árán. A tőzsdei árakhoz viszonyítva, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak.

(Címlapkép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2022. július 21-én. MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)