Szijjártó szerint Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással

Szijjártó szerint Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással

Az amerikai italgyártó vállalat 8,7 milliárd forint értékű gyárát avatta fel ma Dunaharasztiban.

Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással, az amerikai vállalat működése önmagán túlmutató jelentőséggel bír hazánkban több szempontból is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dunaharasztiban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. gyáravató ünnepségén azt közölte:

az amerikai tulajdonosi hátterű cég 8,7 milliárd forint értékben, 3000 négyzetméteren új egységet hozott létre, és ezzel 30 százalékkal bővül az üzem kapacitása, másodpercenként tíz palacknyi terméket állíthatnak elő; a projektet pedig az állam 740 millió forinttal támogatta.

A miniszter úgy látja, az összefonódás miatt is kötött a kormány az első közt stratégiai együttműködési megállapodást az italgyártó vállalattal, amely hazánkból tizenhét országba exportál, az alapanyagok kétharmadát magyar forrásból vásárolva.

Beszédében Szijjártó először is az utóbbi évek nehézségeire emlékeztetett, és a kormányzati intézkedések, főleg a beruházások ösztönzését célzó támogatások sikerét méltatta, amelyek nyomán sikerült megelőzni a tömeges munkanélküliség kialakulását.

Kiemelte, hogy visszautasították a segélyalapú gazdaságpolitikához való visszatérést célzó "erőszakos kísérletet", s ehelyett a koronavírus-járvány alatt és az orosz-ukrán háború kitörését követően is robosztus beruházástámogatási programot hirdettek meg. Előbbi nyomán összesen 800 milliárd forint értékben, utóbbi keretében pedig 150 milliárd forintnyi értékben valósultak és valósulnak meg beruházások.

"Amíg a világgazdaság a fekete éveket próbálta átvészelni, addig a magyar gazdaság 2022-ben a valaha volt legjobb évét produkálta"

– vélekedett a tárcavezető, felidézve a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordjának tavalyi megdöntését. Mindez szerinte a beruházások folyamatos érkezésének köszönhető Magyarországon.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az amerikai vállalatok nélkül nem lehetett volna ezeket az eredményeket elérni. Arról tájékoztatott, hogy ezek a cégek ma a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly átlépte a nyolcmilliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött, ráadásul idén mintegy 11 százalékos bővülés nyomán újabb csúcsokra lehet készülni.

"Ráadásul a magyar-amerikai kapcsolatok legjobban működő terepe épp a gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés, ezért őszintén reméljük, hogy ezen folyamatosan javuló együttműködési szeletnek a hatása majd jótékonyan kiterjed az együttműködés valamennyi területére"

– fogalmazott a külügyminiszter.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pánczél Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Békefi László ügyvezető igazgató és a Mikulás koccint a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. új gyáregységének átadásán Dunaharasztiban 2023. december 5-én. MTI/Vasvári Tamás)