Szijjártó a Schengen 2.0 tervről tárgyalt a bolgár külügyminiszterrel

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében azt írták: Szijjártó Péter az Európa Tanács külügyminiszteri ülésének alkalmával folytatott megbeszélést bolgár kollégájával, akivel az Európai Bizottság bevándorlási kvótákkal összefüggésben tett javaslatáról is tárgyalt.

A két külügyminiszter egyetértett abban, hogy elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata, amely pénzbüntetést irányoz elő azon országokkal szemben, amelyek elutasítják a kötelező betelepítési kvótát.

MTI Fotó: KKM/Dimitar Kjoszemarlijev

Közös állásponton voltak azt illetően is, hogy a külső határok védelmének kell lennie az elsőszámú és legfontosabb feladatnak.

Egyetértettek abban is, hogy az Európai Bizottság nem vonhatja el a tagállamok hatáskörét és nem csorbíthatja azok szuverenitását - áll a tárca közleményében.

Vízumképviseleti megállapodást kötött Magyarország

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Aurelia Frick liechtensteini és Gilles Tonelli monacói külügyminiszterrel is tárgyalt szerdán Szófiában.

Vízumképviseleti megállapodást kötöttek, amelynek értelmében Magyarország külképviseletei adják ki a vízumokat Liechtenstein nevében Moldovában, Fehéroroszországban és Kínában.

MTI Fotó: KKM/Dimitar Kjoszemarlijev

Megállapodtak abban is, hogy a már meglévő ipari együttműködést kiterjesztik a magas színvonalú pénzügyi szolgáltatásokra, amire annak nyomán nyílik lehetőség, hogy idén életbe lépett a két ország közötti kettős adóztatást kizáró egyezmény.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében arra is kitértek, hogy a közelmúltban Magyarország Monacóval is felvette a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat, és a párizsi nagykövetet akkreditálja a hercegségbe.

Magyarország támogatja Monaco és az Európai Unió közötti tárgyalások mielőbbi befejezését - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Szijjártó Péter az Európa Tanács külügyminiszteri ülése miatt tartózkodik Szófiában.