Szijjártó megfontolja a Jobbik javaslatát

Szávay István, a Jobbik alelnöke a lendvai konzuli iroda főkonzulátussá nyilvánítására tett javaslatot.

 
2014 márciusa óta működik a muravidéki magyarságot segítő magyar konzuli iroda a térség központjának számító, közel felerészben magyarok lakta Lendván. Az iroda mára fontos gócpontjává vált a helyi magyarság életének, az érdekképviseleten túl a helyi gazdaság fejlesztésében, együttműködési lehetőségek felkutatásában és kulturális programok szervezésében is jelentős szerepet vállal. Teszi mindezt érthetetlen módon máig konzuli irodai minőségben, holott Szlovéniának Szentgotthárdon főkonzuli rangú külképviselete működik, így a viszonossági elv is azt diktálná, hogy Magyarországnak is főkonzulátusa legyen a Muravidéken.
 
Szávay István, a Jobbik alelnöke ezért nemrég írásbeli kérdéssel fordult a külgazdasági és külügyminiszterhez azt tudakolva, hogy mikor fogják a Muravidéken működő konzuli irodát főkonzulátussá átminősíteni, hisz az „sokkal hatékonyabb módon tudja ellátni a képviselet feladatát, mint egy konzuli iroda.” A jobbikos képviselő kérdésére adott külügyminiszteri válasz – a Fidesz eddigi nemzetpolitikai hozzáállását ismerve némileg váratlanul – egyetértett Szávay István javaslatával és elismerte a főkonzulátussá minősítés szükségességét a helyi magyarság érdekérvényesítésének jobb támogatása érdekében, illetve a viszonossági elv alapján. Bár konkrét határidőt firtató képviselői kérdésre Szijjártó Péter nem válaszolt.
 
Az alfahir.hu megkereste ez ügyben Szávay Istvánt, aki kérdésünkre elmondta, örül a nem várt pozitív válasznak és reménykedik benne, hogy a kormány nemcsak megfontolja, hanem meg is valósítja a válaszban foglaltakat „Apróság ez, ami azonban adott esetben segíthet a Magyarországon sokszor méltatlanul mellőzött és elfelejtett szlovéniai magyar közösség jobb érdekérvényesítésében, ráadásul a diplomácia szabályai is a konzuli iroda főkonzulátussá minősítését diktálják. Tényleg bízom benne, hogy ez mihamarabb megvalósul és remélem, hogy egyik fideszes erőcsoport sem fogja ezt elgáncsolni, mint ahogyan az több kisebb ügyben az utóbbi időszakban történt” – mondta el portálunknak a nemzeti radikális honatya. A Jobbik alelnöke hozzátette, hogy információi szerint a helyi magyarok egyébként meg vannak elégedve az iroda működésével és a konzul munkájával is, legutóbbi lendvai látogatása során ezt maga is így tapasztalta.
 
Kovács Dávid Attila
 
alfahir.hu