Szijjártó Péter 2020 nyarán is a rendőrség helikoptereivel repdesett az országban

Szijjártó Péter 2020 nyarán is a rendőrség helikoptereivel repdesett az országban

Kétségtelen, a helikopterből kilépő Szijjártó Péter külügyminiszter egy örökérvényű jelképe lett a Nemzeti Együttműködés Rendszerének - és eme szokásának továbbra is lelkesen adózik az egyébként is vagyonos fideszes politikus.

A hoppá az egészben az, hogy Szijjártó Péter a rendőrség helikoptereit használja, és a közpénzből történő repüléseket még igyekeznek is eltitkolni az adófizetők elől. Az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) csak pereskedés után adta ki Demeter Márta országgyűlési képviselőnek a vonatkozó repülési adatokat, igaz, csak az úticélt megjelölve.

Eszerint Szijjártó Péter 2020. április 24. és szeptember 23. között 7 alkalommal vette igénybe az ORFK helikoptereit.
  • Április 24-én Letenye volt a célpont, hogy horvát kollégájával, Gordan Grlic Radmannal egyeztessen a határátkelők nyitvatartásáról. Aztán később már Budapesten nyilatkozott a közmédiának a magyar-kínai légihídról.
  • Május 25-én Röszkére repült, hogy a szerb állampolgárok karantén kötelezettségeiről tárgyaljon. Míg május 28-án Rédics volt a célpont, hogy a szlovénokkal tárgyaljon a határátlépésekről.
  • Július 14-én Tolnát és Szekszárdot látogatta meg, hogy Horváth Istvánnal, a szekszárdi választókerület fideszes országgyűlési képviselőjével aláírjanak egy támogatási szerződést a Fastron Hungária Kft-vel. A kormánypárti politikusok magabiztosak voltak, a kampányeseményen például kijelentették: Magyarország sikerrel zárta a koronavírussal szemben az egészségügyi védekezés első szakaszát. Szijjártó Péterre azonban várt a helikopter, hogy még aznap egy budapesti sajtótájékoztatón bejelentse, a német hátterű multinak, a Lidl-nek 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány.
  • Július 28-án Kecskemét-Baja volt az úticél. S jól gondolja az, aki szerint nem mondjuk az amerikai külügyi tárcával egyeztetett Szijjártó Péter. A fideszes országgyűlési képviselővel, Zsigó Róberttel közösen a sütő- és édesipari termékeket, alapanyagokat gyártó Nébar Kft.-nek egy 282 millió forint állami támogatásról szóló okiratot adtak át.
  • Szeptember 4-én irány Berettyóújfalu, mert a magyar külügyminiszter személyesen akarta átadni a Mezei-Vill Kft.-nek a versenyképességi támogatásról szóló szerződést. Érthető. Aztán irány Nagykereki, hogy átadja a Magyarország és Románia közötti második autópálya-határátkelőt is.
  • Szeptember 23-án a rendőrségi helikopter Szijjártó Péterrel a fedélzetén Záhony-Beregsurány felé vette az irányt, hogy aztán a tárcavezető Ungváron tárgyaljon az ukrán képviselettel.

Az utazások költségei, az üzemanyag vagy épp a rendőrségi gép használatának díja nem derültek ki abból a válaszból, amit Demeter Márta kapott. De jellemző, hogy még ezeket az úticélokat is titkolni akarták az adófizetők elől.

Emlékezetes, Demeter Márta korábban foglalkozott már Szijjártó Péter helikopterezéseivel. Így az ő adatigénylése után derült ki az is, hogy a magyar külügyminiszter 2015-ben kapott rá a belföldi utazás eme formájára, de akkor még csak egy-egy alkalommal, míg mondjuk 2018. június 21–26. között viszont három alkalommal repült így, ebből kétszer a Budapesttől két óra autóútra található Miskolcra. A mostaniakat beleszámolva már majdnem 30 alkalommal használta a rendőrségi erőforrásokat a miniszter.

Jegyezzük meg azt is, hogy Szijjártó Péter, mint védett személy kormánydöntés alapján közpénzből jogosult munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel biztosított őrzésére, személyének belföldi és külföldi utazására, valamint a hivatalos programja során szükséges egészségügyi ellátás biztosítására is kiterjedő védelmére.

Jellemző az a cinikusság is, ahogy a kormánypárti urizálás kapcsán az Orbán-kormány tagjai kezelik a közpénzköltést. Amikor Demeter Márta írásban kérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), mennyibe kerülnek az adófizetőknek Szijjártó Péter repülős útjai, amelyek Magyarország területén belül leginkább kampányrendezvények, Menczer Tamás államtitkár egészen furcsán tért ki az igazmondás lehetősége elől.

"Szijjártó Péter rendőrségi helikopterrel utazott, mint minden olyan korábbi esetben, amikor a közfeladatok ellátása ezt indokolta. A KKM-nek semmilyen helikopteres szolgáltatást végző céggel nincs szerződése".

Így viszont marad a közpénzköltés, és az urizálás.