Szijjártó barátjának nevezte a fehérorosz diktatúra külügyminiszterét

Szijjártó barátjának nevezte a fehérorosz diktatúra külügyminiszterét

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fordult Vlagyimir Makejhez, Fehéroroszország külügyminiszteréhez Tadeusz Kondrusiewicz minszki katolikus érsek érdekében, akit augusztus 31-én nem engedtek vissza hazájába Lengyelországból.

A miniszter vasárnap reggel a Facebookon ismertette levelét, amit a választási csalással hatalmon lévő diktatúra egyik vezetőjének írt:

"Barátságunkra való tekintettel, úgy érzem nyugodt szívvel írhatok levelet külügyminiszter kollégámnak, főleg ha annak hátterében nem a balhékeltés, hanem a keresztény értékek védelme és fontossága áll, amelyre talán most jobban van szüksége a világnak mint valaha.”

Szijjártó arról írt, hogy Tadeusz atyával szintén régóta ismerik egymást és mint fogalmazott,

„Barátságunk miatt tehát úgy érzem, nyugodtan fordulhatok belarusz külügyminiszter kollégámhoz, arra kérve őt, hogy fontolja meg a minszki érsek visszaengedésének lehetőségét az országba”

- áll a bejegyzésben.

A Facebook-oldalon nyilvánosságra hozott, angol nyelvű levelében a miniszter emlékezteti fehérorosz kollégáját arra, hogy Magyarország érdekelt a jó kapcsolatok fenntartásában Fehéroroszországgal a politika, a gazdaság, a kultúra és még a vallás terén is.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Aljakszandr Lukasenka államfő távozását követelik, mert a választás elcsalásával vádolják. Lukasenka a héten azzal vádolta meg a katolikus egyházat, hogy az ellenzéket támogatja a kormányellenes tüntetéseken. Közölte: azért nem engedték belépni az országba a Lengyelországból visszatérő Tadeusz Kondrusiewiczet, mert onnan szerinte az egyházi vezető "konkrét küldetéssel" tért volna vissza.