Havi 1,5 milliót kap kuratóriumi tagként Szijjártó Péter a győri egyetemet fenntartó alapítványtól

Havi 1,5 milliót kap kuratóriumi tagként Szijjártó Péter a győri egyetemet fenntartó alapítványtól

A magyar külügyér összesen 5,5 millió forintnyi, közpénzből származó havi jövedelemmel rendelkezik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer havi bruttó 1,5 millió forintért tagja a győri egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítványnak, míg Tarlós István volt főpolgármester havi egymillió forintért vezeti a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottságát – derült ki a 24.hu adatigényléséből.

A vagyonkezelő alapítvány azt közölte, hogy a kuratórium öt tagját megillető, 2022. október 21-én hatályos tiszteletdíj mértéke összesítve bruttó 7,5 millió forint. Bár nem részletezték, hogy az egyes tagok mekkora tiszteletdíjat kapnak, Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András a vagyonnyilatkozatában bevallotta, hogy havi bruttó 1,5 millió forintért tagja az alapítvány kuratóriumának. Minden bizonnyal mind az öt tag 1,5 millió forintot kap, mert így jön ki a bruttó 7,5 milliós összeg, de erre hiába kérdezett rá a lap ismét a kuratóriumnál, nem kaptak választ.

Megjegyzik, a magyar külügyér 2020-ban még díjazás nélkül vállalta a kuratóriumi tagságot, de idén júniustól, a többi taghoz hasonlóan ő is felveszi a tiszteletdíjat. A legutóbbi vagyonnyilatkozatából az látszik, hogy 2022. június 1-től havi bruttó egy- és ötmillió forint közötti összeget kap az alapítványtól.

Szijjártó Péter mindenesetre így

összesen 5,5 millió forintnyi, közpénzből származó havi jövedelemmel rendelkezik.

Miniszterként ugyanis a nyár elején kapott 33 százalékos fizetésemelésének köszönhetően 2 millió 632 ezer forintot keres, jár neki az országgyűlési képviselői alapilletmény, ami 1 millió 316 ezer forint, ehhez társul még a másfél milliós kuratóriumi apanázs.