Kiosztotta Szijjártót szlovák kollégája, hogy ne terjesszenek valótlanságot a háború elnyújtásáról

Kiosztotta Szijjártót szlovák kollégája, hogy ne terjesszenek valótlanságot a háború elnyújtásáról

Egész pontosan arra kérte, hogy ne kommunikáljanak úgy, mintha a V4 többi tagja ebben lenne érdekelt a fegyverszállítmányokkal.

A szlovák Denník N egy hosszabb elemzést írt, hogyan maradt magára a visegrádi országok között is Magyarország az orosz-ukrán háborúban megfogalmazott álláspontja miatt. Ez alapján a hvg.hu azt írja, a szlovákiai portálnak Ivan Korčok külügyminiszter azt mondta, a V4-ek közül csak Magyarország tart távolságot a legfontosabb biztonságpolitikai kérdésekben, Szlovákia, Lengyelország és Csehország egyetért ezekben.

A visegrádi együttműködés jövőjét illetően Korčok arról beszélt, az érintett országoknak a gyakorlati kooperációra kell törekedniük, azonban nem szabad fenntartaniuk azt a látszatot, mintha a V4-eknek közös lenne a külpolitikája az EU-n és a NATO-n belül. Úgy fogalmazott, hogy a szlovákok szerint a régió érdeke a nyugati érdekekkel esik egybe.

Egy ponton pedig Korčok a nyilatkozatában oda is szúrt Szijjártó Péternek: ugyanis azt kérte magyar kollégájától,

tartsák tiszteletben egymás álláspontját az Ukrajnának nyújtott katonai segítséggel kapcsolatban, és hogy az Orbán-kormány ne kommunikáljon úgy, mintha a V4 másik három országa a háború elnyújtásában lenne érdekelt a fegyverszállítmányok révén.

Ezzel csak Ukrajna ellenállását hosszabbítják meg Korčok szerint.

Ezenkívül még annyit jegyzett meg a magyar kormányra vonatkozóan, hogy az eddig minden Oroszország elleni szankciót megszavazott.