Csehország lehet a hetedik, akivel megegyezünk a vírustól védett személyek szabad utazásáról

Csehország lehet a hetedik, akivel megegyezünk a vírustól védett személyek szabad utazásáról

A koronavírus ellen beoltott állampolgárok Magyarország és Csehország közötti szabad utazásáról is tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel kedden Budapesten.

Szijjártó Péter a megbeszélés után tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta: a fő kérdésben a két fél egyetért, a részleteket pedig hamarosan kidolgozzák.

Jakub Kulhánek szerint a részletek már a hétvégére tisztázódnak, és semmi nem akadályozza majd a beoltott állampolgárok szabad utazását a két ország között.

Szijjártó egy, az uniós vakcinaútlevéllel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: a brüsszeli bürokratáknak először arra kellene törekedniük, hogy legyen oltóanyag, és csak utána kellene napirendre tűzni a vakcinaútlevél kérdését.

Az uniós vakcinaútlevél nem fogja felülírni a nemzeti szabályozásokat

– tette hozzá. A beoltottak utazásával kapcsolatos kérdésre úgy reagált: a részletszabályokról a külügyminisztérium honlapján lehet tájékozódni.

Cseh kollégája kérdésre válaszolva azt mondta:

az uniós vakcinaútlevél és a nemzeti védettségi igazolvány nem oltja majd ki egymást.

A nemzeti hatáskörben kiadott igazolvány egy „előlépés” az uniós vakcinaútlevél előtt. Szerinte az lenne az ideális, ha az uniós vakcinaútlevelet minél hamarabb be lehetne vezetni, és azzal lehetne utazni Európában.

(MTI)