Most a kirgizisztáni munkahelyekre költünk több mint 16 milliárd forintot

Most a kirgizisztáni munkahelyekre költünk több mint 16 milliárd forintot

Szijjártó Péter külügyminiszter a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság idején is folytatja az úgynevezett keleti nyitást. Ma azt jelentette be Kirgizisztánnal aláírnak egy stratégiai partnerségi megállapodást, Magyarország lesz az első uniós tagállam, amely ilyen megállapodást köt az ázsiai országgal.

Ennek keretében egy 50 millió dolláros, több mint 16 milliárd forintos magyar-kirgiz befektetési alapot hoznak létre,

amely segíteni fogja a magyar vállalatok térnyerését a közép-ázsiai piacokon.

Véglegesítették a beruházásvédelmi és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokat is, ami azért fontos, mert a magyar vállalatoknak a kirgiz piacon a vízgazdálkodás, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és az informatika területén komoly lehetőségek kínálkoznak.

Szijjártó Péter úgy látja, az olyan feltörekvő országoknak, mint Kirgizisztán egy világjárvány komolyabb gazdasági kihívásokat jelent, mint az olyan országoknak, mint például Magyarország, amely a külügyminiszter szerint stabil alapról kezdhet neki a gazdaság újraindításának.

Márciusban az álláskeresők 46 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott

Az álláskeresők száma márciusban 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, így a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a márciusi zárónapon 281 300 álláskereső szerepelt. "Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, amit a jelenleg zajló globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet minden jel szerint megtört" - olvasható az NFSZ a honlapján.

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a magyar kormány 18 milliárd forintból teremt új munkahelyeket Mongóliában is.