Kampány van, na: Szijjártó szerint az EU szégyenpadjáról az élvonalba tört a magyar gazdaság

Kampány van, na: Szijjártó szerint az EU szégyenpadjáról az élvonalba tört a magyar gazdaság

Egekbe szökött infláció ide, brutális üzemanyagárak oda, a Rogán-művek kormányzati sikerpropagandája egy pillanatra sem áll le, így muszáj minden nap kell valami erőset mondaniuk a kormányzati beszélő fejeknek. Most éppen a külügyminiszter volt a soros. (nem úgy! - a szerk.)

"A magyar gazdaság, a sorozatos válságok ellenére, 2010 óta az Európai Unió szégyenpadjáról az élvonalba tört"

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Salgótarjánban. Az MTI által szemlézett minisztériumi közlemény szerint a tárcavezető a Fort-Bau Therm Zrt. beruházásának átadásán arról számolt be, hogy a magyar tulajdonú építőipari cég két ütemben megvalósuló, 500 millió forint értékű kapacitásbővítő fejlesztéséhez a kormány 200 millió forint támogatást adott, így "bebetonozva" 110 munkahelyet.

"2010-ben az ország a tönk szélén állt. Az új jobboldali kormány azonban meghirdette a munkaalapú társadalomra épülő gazdaságpolitikai stratégiát, amely eredményesnek bizonyult és ezzel az európai gazdaság élvonalába tört az ország"

- emlékeztetett a miniszter.

Beszédében aláhúzta, hogy Magyarország tavaly, a válság ellenére is a rendszerváltást követő időszak legsikeresebb évét zárhatta gazdasági szempontból, ugyanis megdőlt a GDP-növekedés, a foglalkoztatottság, a beruházások és az exportteljesítmény rekordja is.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezen csúcsok megdöntésében nagy szerepe volt a gazdaság egyik húzóágazatává váló építőiparnak is. Mint mondta, a szektor 2017-ben meredek növekedési pályára állt, amelyet ugyan a koronavírus-válság valamelyest megtört, de termelési értéke tavaly 13 százalékos bővülés után ismét 5400 milliárd forint körül volt.

Rámutatott, hogy a krízis során a kormány a munkanélküliség finanszírozása helyett annak megelőzésére fókuszált, s meghirdette minden idők legrobosztusabb beruházásösztönzési programját. Ennek köszönhetően pedig "Magyarország végül győztesen jött ki a válságból, erősebben, mint amilyen állapotban belekerült" - mondta.

A miniszter bátornak nevezte a programban részt vevő 1434 vállalatot. Mint mondta, ezek mintegy 80 százaléka hazai tulajdonban van, ami ugyancsak a magyar gazdaság erejét mutatja.

Hozzátette: Nógrád megyében 18 cég vett részt a programban, amelyek összesen 13 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat a kormány 4,5 milliárd forintos támogatásával, így segítve 5300 munkahely megmentését.

Szijjártónak egyébként ma valószínűleg sokat fog még csörögni a telefonja.

Mint megírtuk, pilóta nélküli katonai felderítő drón maradványait találták meg Zágrábban, a gép keleti irányból érkezhetett, és Magyarország légterén is keresztül repülhetett. A horvát elnök szerint a drón több mint 40 percig repült hazánk felett.

Magyarország légtere felől érkezhetett egy katonai drón, ami Zágrábban zuhant le

Csütörtök éjjel azonosítatlan tárgy zuhant le Zágrábban. A horvát lapok szerint a környéken élők hangos csattanást hallottak. A videófelvételek alapján a drón három méter széles, egy méter mély lyukat ütött a földbe, a közelben pedig két ejtőernyő maradványait is megtalálták.

A magyar külügyér kora délután telefonon beszélt horvát kollégájával a lezuhant pilóta nélküli gép ügyében.

"Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt" - fogalmazott posztjában Szijjártó.

Szijjártó telefonon beszélt a horvát külügyminiszterrel a lezuhant pilóta nélküli gép ügyében

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán azt írta, telefonon beszélt Gordan Grlić Radman horvát kollégájával a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyében. "Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében.