Szijjártó szerint az EU migráció elleni csomagja támogatja a migrációt

Van itt logika, kéremszépen.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Magyarország egyedüli tagállamként megvétózta az Európai Unió migrációs javaslatát, mely alapján megállapodtak volna az afrikai országok kormányaival a menekülthelyzet kezeléséről.

Ok, akkor mától világos: Orbán ki akarja vezetni az országot az EU-ból

Jövő szerdán lesz Marokkóban egy konferencia, ahol az EU és számos afrikai ország írna alá egy, a migráció visszaszorítását célzó szerződést. Az együttműködés lényege, hogy az afrikaiak uniós forrásokért cserébe igyekeznek gátat vetni az Európába áramló vándorlásnak. A megállapodás szerintegyüttműködnek az embercsempészet elleni küzdelemben, illetve pénzt adnak a hazatérésre a Líbiában átkelésre várakozó sok ezer embernek.

A dokumentum szerint az unió pénzt adott volna az afrikaiaknak a migráció gátolásáért, segélyprogramokat indítottak volna, valamint fokozták volna az embercsempészek elleni nemzetközi együttműködést. Továbbá pénzt adtak volna a Líbiában várakozó menekülteknek, ha hajlandóak hazatérni az Európába történő hajózás helyett.

Magyarország szerint túl gyenge a szövegezés, ami karcsú érv, úgyhogy az MTI szerint Szijjártó Péter külügyminiszter bement a köztelevízióba és kint hagyta a valóságot:

„a marrákesi nyilatkozat szerint a migráció olyan pozitív folyamat, amelyet ösztönözni kell, és új migrációs csatornákat kell nyitni.”

(fotó: MTI / KKM)