Micsoda következetesség: most, hogy lezártuk a határokat, Szijjártó gyorsan átadott egy határátkelőhelyet

Micsoda következetesség: most, hogy lezártuk a határokat, Szijjártó gyorsan átadott egy határátkelőhelyet

Átadták a Magyarország és Románia közötti második autópálya-határátkelőt pénteken - írja a 24.hu Az átadási eseményen a magyar és a román külügyminiszter, valamint a román szállításügyi miniszter vett részt.

A Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhely a magyarországi M4-es autópályát köti össze a romániai A3-as autópálya ötkilométeres szakaszával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, az új összeköttetés közös siker, jó alap arra, hogy bizalmat és kölcsönös tiszteletet építsen a két ország között.

Erre a bizalomra és kölcsönös tiszteletre alapozva még a nehéz kérdések is megoldhatók és lezárhatók lesznek” – jelentette ki a miniszter.

A határátkelőhelyhez magyar oldalon 26,5 kilométeres most átadott pályaszakasz vezet, melyen 20 új hidat, Gáborjánnál és Nagykerekinél egy-egy csomópontot, pihenőt, tengelysúly mérő állomást, közel 2,5 kilométer madárvédő falat, 540 méter zajvédő falat is építettek.

A kivitelezés nettó 83 milliárd forintba került. Román oldalon egyelőre 5,3 kilométer autópálya épült meg, amely a Nagyvárad – Szatmárnémeti országútba csatlakozik be Bihar település mellett.

Fontos megjegyezni, hogy szomszédaink nem igazán fogják tudni élvezni az új határátkelőhelyet és az ahhoz kapcsolódó, közel 30 kilométeres magyar pályaszakasz nyújtotta előnyöket, hiszen a román állampolgárok jelenleg csak indokolt esetben léphetnek be Magyarországra, miután a magyar kormány a járvány elleni védekezésre hivatkozva nemrégiben lezárta a határokat.

Közben szombattól újabb átkelőket nyitnak meg a magyar-szlovák határon

A rendőrség csütörtök esti közleménye szerint szeptember 5-től újranyit összesen 13 határátkelő. Mint ismert, a szeptember elseje óta érvényben lévő beutazási korlátozások nyomán az ingázás teljesen ellehetetlenült, miután Magyarország egy csomó határátkelőt lezárt.