Szijjártó: csütörtöktől 5,8 millió köbméter plusz orosz földgáz érkezik Magyarországra

Szijjártó: csütörtöktől 5,8 millió köbméter plusz orosz földgáz érkezik Magyarországra

Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszútávú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül, jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon.

A magyar külügyér szerint

augusztusban a plusz gázszállítás maximális mértéke napi 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik szeptember elsejétől napi maximum 5,8 millió köbméterre, erről pedig már alá is írtak az orosz Gazprommal.

A napi 2,6 millió köbméterről korábban egyébként a 444.hu azt írta, hogy ez augusztus végéig összesen 52 millió köbmétert jelent, ami valójában egy átlagos, nem kirívóan hideg téli napon fogy el Magyarországon.

Szijjártó a közösségi oldalára feltöltött videójában azt mondta, hogy a plusz földgázmennyiségek szállítása „technikai, technológiai kérdésektől” függ, és ez a plusz mennyiség „hozzájárul Magyarország energiaellátásának biztonságához, és ahhoz, hogy az országban ne kelljen korlátozásokat bevezetni földgázhiány miatt”.

Szijjártó szerint Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségében, azok fogyasztásarányosan 36,5 százalékon állnak.

Sietve töltik a magyar gáztárolókat, de a téli szállításoktól függ, lesz-e elég gázunk

Az átlagosnál nagyobb ütemben zajlik a magyarországi gáztárolók feltöltése az utóbbi hetekben, de így is a téli szállításoktól függ majd a gázellátás - írja a G7. A gazdasági portál szerint június eleje és augusztus közepe között napi átlagban több mint 23 millió köbméter gáz került a magyar gáztárolókba, így összesen közel 1,8 milliárd köbméter tartalék gyűlt össze ebben az időszakban.