Szijjártó Péter nem tervezi visszaadni az orosz Barátságért Érdemrend kitüntetését

Szijjártó Péter nem tervezi visszaadni az orosz Barátságért Érdemrend kitüntetését

Korábban írtunk arról, hogy a Fidesznek, illetve az Orbán-kormány különböző prominenseinek még nagyon sok kérdésre kell választ adniuk ahhoz, hogy valahogy átértékeljék az eddigi Putyin-politikájukat. 

Az egyik ilyen, hogy Szijjártó Péter tervezi-e az orosz Barátságért Érdemrend kitüntetésének visszaadását. A magyar külügyminiszter ezt orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól kapta, az orosz érdekekért tett tevékenysége után. 

Akkor sem volt biztos, hogy ez a barátság valóban egy kitüntetés, de az Ukrajnában zajló háború alaposan rányomta a pecsétjét az orosz érdemrendre. Mindenesetre Szijjártó Péter egyelőre még nem érzi az új fideszes narratívát, ami elítéli az orosz agressziót. 

Legyen tánc: a Fidesz inkább hátat fordít Putyinnak, csak ne bukja el a választást

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Az orosz politikai befolyás hosszú éveken át társulni igyekezett a nyugati liberális demokráciával szembeni kritikus európai pártok külpolitikájához, és ez a Fidesznél is komoly erőt képviselt.

Mesterházy Attila fentebb hivatkozott írásbeli kérdésére a külügyminiszter nevében válaszoló Magyar Levente államtitkár mindössze ennyit közölt

"A kormány Magyarország, a magyar emberek és a kárpátaljai magyarok biztonságának garantálásával foglalkozik. Most ez számít csak. Ezzel egyidejűleg mindet megteszünk annak érdekében, hogy a háború árát ne hazánknak kelljen megfizetnie."

Mindezt Lavrov barátságával.