Négy jelöltből választhatják ki az űrállomásra érkező első magyar űrhajóst

Négy jelöltből választhatják ki az űrállomásra érkező első magyar űrhajóst

Fentről minden más.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az RTL Klub kérdésére tisztázott néhány részletet a Nemzetközi Űrállomásra küldendő magyar űrhajóssal kapcsolatban. 

A tárcavezető közölte: a következő 3 évben 10 milliárd forintot költ arra a kormány, hogy 2024-ben sikerüljön az áttörés, és magyar asztronauta is személyesen végezzen kutatásokat a Nemzetközi Űrállomáson. Várhatóan négy jelöltet fognak kiképezni - közülük kerül ki a magyar űrhajós.

Így néz ki, amikor egy űrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozik

Átcsatlakoztatták egy másik modulhoz a Szojuz MSZ-13 űrhajót a Nemzetközi Űrállomáson. Így nézett ki a művelet: Successful relocation! At 11:59pm ET, the Soyuz MS-13 spacecraft was docked to the Poisk module of the @Space_Station. This move frees the port for an uncrewed Soyuz MS-14 spacecraft to execute a second docking attempt Monday night.

Ugyanakkor további célokat is megnevezett a szektorért (is) felelős Szijjártó Péter (a KKM-nél létrehozott űrkutatásért felelős miniszteri biztos pozícióját tavaly novembere óta Ferencz Orsolya tölti be): 

Elmondta azt is, hogy bár az Európai Űrügynökség zászlaja alá tartozunk, azért kell együttműködni az oroszokkal, mert jelenleg csak ők küldenek fel űrhajóst az űrállomásra. 

Szintén jelentős tudományos eredmény, hogy Farkas Bertalan űrrepülésének 40. évfordulójának tiszteletére is,

2020-ban valóban Budapesten rendezik az űrhajós világkongresszust.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter Sevillaban, az Európai Űrügynökség Space19+ miniszteri konferenciáján jelentette be a magyar kormány terveit, hangsúlyozva, hogy hazánk hangsúlyosabb szerepet kíván betölteni az űrversenyben, amelyet az egyik legfontosabb jövőbeni iparágnak nevezett a miniszter.

Sokkal több mindent köszönhetünk az űrkutatásnak, mint gondolnánk

HajócsiszolásA tengerjáró hajókat bizonyos időnként meg kell tisztítani az utazások során összeszedett dolgoktól, például a hajótestre ragadt kagylóktól. Az újrafestések előtt is le kell csiszolni a régi réteget, de a korróziót is így távolítják el róluk. Ez egy rendkívül poros és ezáltal az egészségre kifejezetten káros feladat, arról nem is beszélve, hogy meglehetősen hosszú ideig tart, ha kézierővel állunk neki.