Szilágyi György: a benzinár-stopból benzin-stop lett Magyarországon

Szilágyi György: a benzinár-stopból benzin-stop lett Magyarországon

Tudjuk, Orbán Viktor, ha teheti, akkor bujkál a kérdések elől, ezért nem mert vitázni sem

– kezdte azonnali kérdését Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője, miután elfogadta, hogy a miniszterelnöknek szánt kérdésére Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter fog válaszolni.

Szilágyi arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor miként értékeli az elmúlt 12 éves munkáját, mivel szerinte az Orbán-kormány ideje alatt Európa legszegényebb és legkorruptabb országa lett Magyarország. „Egekben az államadósság, hatalmas az infláció, soha nem látott mértékben
romlik a forint” – sorolta a Jobbik képviselője, majd emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor még ellenzéki politikusként azt mondta, hogy a kormány hibája az, ha romlik a forint értéke.

Szilágyi úgy látja, hogy a Fidesz megbukott válságkezelésben is, ami miatt több mint 40 ezer honfitársunk vesztette életét a járvány alatt. Eközben az Unió is megelégelte a korrupciót és mivel nem Orbán Viktornak és családjának szeretnék küldeni az újjáépítési segítséget, ezért 6 ezer milliárdot tartanak vissza.

"Önök sárba tiporják a jogállamiságot és a demokráciát is" – jelentette ki Szilágyi, aki szerint erre jó példa a mai köztársasági elnök megválasztása is, hiszen a Fidesz azon politikusai is szavaztak, akiket köztörvényes bűncselekménnyel vádolnak.

Önök tönkretették ezt az országot és szerettem volna megkérdezni a miniszterelnöktől, hogy vállalja-e ezért a felelősséget

– zárta felszólalását Szilágyi György.

Gulyás Gergely válaszát azzal kezdte, hogy bízott abban, hogy az utolsó országgyűlésen az ellenzék magasabb színvonalra lesz majd képes. A miniszter szerint hiába ismételgeti az ellenzék a hazugságokat, attól még azok nem lesznek igazak.

A miniszter az államadósság és az infláció kérdésére úgy reagált, hogy „van a szomszédunkban egy háború és már a koronavírusból való kilábalás is inflációs hatásokkal járt”.

A benzinár-stopból benzin-stop lett Magyarországon

– kezdte viszontválaszát Szilágyi, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor családja a 12 év alatt megsokszorozta vagyonát, Mészáros Lőrinc pedig dollármilliárdos lett.

Urizálás, Borkaizás, szex, drogok, korrupció, összelopott mérhetetlen vagyonok
és a hatalomhoz foggal-körömmel való ragaszkodás. Ez jellemzi ma a Fideszt
leginkább

– összegezte a Jobbik képviselője.

„Hiába súg önnek Kocsis Máté, nincs két Fidesz” – tette hozzá a két kormánypárti politikus sugdolózását látva. Szilágyi szerint a magyar embereknek elege van már ebből a helyzetből, ezért fognak beállni az Egységben Magyarország jelöltjei mögé, a szavazatukkal pedig
elzavarják majd Orbánt a hatalomból.

„Kérem ne rója fel nekem, hogy Kocsis frakcióvezető úr súg nekem, mert ez már gimnázium óta így van, ahol évfolyamtársak voltunk. Ebben semmi változás nem történt azóta” – reagált Gulyás Szilágyi megjegyzésére.

A benzin-stopra kitérve, arra kérte az országgyűlési képviselőket, hogy közösen lépjenek fel a rémhírekkel szemben, ugyanis a Mol képes önmagában is biztosítani a teljes magyar szükségletet. Viszont hangsúlyozta, hogy az fontos, hogy ne lehessen visszaélni a szabályozott árakkal, ezért van szükség a szabályozásokra.

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője az adócsökkentés témájában nyújtott be azonnali kérdést a miniszterelnöknek, amire szintén Gulyás Gergely miniszter válaszolt.

Dudás azzal kezdte felszólalását, hogy eddig azt hallottuk az elmúlt másfél évtizedben, hogy a magyar gazdaság milyen erős, hamarosan lekörözzük Ausztriát és a Nyugatot. Azzal kellett azonban szembesülnünk az elmúlt hetekben az ukrán-orosz háború következtében, hogy ez a magyar gazdaság az első igazi nyomásra összeomlott: drasztikusan gyengül a forint, nő az infláció és akadozik az üzemanyagellátás.

Én elsőször fél évvel ezelőtt javasoltam Miniszterelnök Úrnak, hogy az üzemanyagoknak az áfáját csökkenteni kell, Önök ezt háromszor szavazták le

- emlékeztette a kormány képviselőjét a jobbikos politikus.

Emellett benyújottták a parlament elé, hogy az alapvető országoknak az áfáját töröljék el, azonban a Fidesz ezt is elutasította. Kérvényezték azt is, hogy a tűzifa áfáját csökkentsék öt százalékra, a fideszes többségű Gazdasági Bizottság azonban ezt is elutasította mondván "ennek nincs most aktualitása". Dudás Róbert ezért azzal a kéréssel fordult Gulyás Gergely miniszterhez, hogy az adócsökkentést azonnal be kell vezetni, mert ez minden magyar érdeke.

Miniszter Úr, azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önhöz és Önön keresztül a kormányhoz, hogy ezen területeken az adócsökkentést azonnal be kell vezetni, mert ez minden magyar embernek elemi érdeke

- zárta kérdését a Jobbik képviselője.

Gulyás Gergely érdemi választ nem adott a kérdésre, ehelyett Márki-Zay Péterről kezdett el beszélni, majd azzal védekezett, hogy nem Magyarországon a legmagasabb az infláció. Véleménye szerint az árstop bőven elég intézkedés volt az infláció megfékezésére.

Viszontválaszában a Jobbik országgyűlési képviselője emlékeztette a minisztert, hogy Dömötör államtitkár egy kérdésre adott válaszában elismerte, hogy nem terveznek adócsökkentést. Az inflációról szólva pedig elmondta, hogy a vidéki Magyarországon nem 8,3 százaléknak érzik az inflációt, hanem 25-30 vagy akár 40 százaléknak. Végezetül felhívta arra is a figyelmet Dudás Róbert, hogy az üzemanyag szállítása és a mezőgazdasági munkák is akadozhatnak, ezt pedig minden ember a saját bőrén fogja majd érezni.