Szimbolikus: Eurázsia térré nevezték át az Európa teret Moszkvában

Szimbolikus: Eurázsia térré nevezték át az Európa teret Moszkvában

A putyini Oroszország fővárosában szimplán jelképesnek tűnő, de annál sokatmondóbb változtatásra szánták el magukat. Ez a (vissza)lépés kulturális értelemben újabb lépcsőfok, ám nem a béke irányába.

Átnevezték az orosz fővárosban a Kijevi pályaudvar közelében található Európa teret Eurázsia térré Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerdán közzétett rendeletének értelmében - számol be az MTI.

A hivatalos magyarázatot idéző Prime hírügynökség szerint

a polgármester döntése "Moszkva azon szándékát tükrözi, hogy a tér új nevet kapjon, amely Eurázsia tágabb földrajzi fogalmát tükrözi".

Az Európa teret a moszkvai Dorogomilovo kerületben, a Berezskovszkaja rakparton 2002-ben nyitották meg egy közös orosz-belga projekt keretében, "az európai országok egységének" jelképeként. 48 európai állam zászlaja és Olivier Strebelle Európa elrablása című avantgárd térplasztikája ékesítette, valamint egy emlékmű, amelyet Oroszország és Ukrajna újraegyesítésének 300. évfordulója alkalmából emeltek.

Más orosz városokban is született már hasonló döntés: Szaratovban az Európa Tanács terét a Donyec-medence hőseiről nevezték át, a permi Európa tér pedig Három évszázad tere lett - emlékeztetett az RBK hírportál.

A Vlagyimir Putyin vezette, Ukrajnát lerohanó Oroszország fővárosában egy apró, csupán jelképesnek tűnő, de annál beszédesebb változtatásra szánták el magukat a közterület nevének megváltoztatásával.

Ez a (vissza)lépés ugyanis láthatólag egy globálisan is aggasztó tendencia állomásainak egyike, egyetemes kulturális értelemben újabb lépcsőfok, na nem az áhított béke irányába.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az országos díjak átadási ünnepségén a moszkvai Kremlben a nemzeti ünnepen, Oroszország napján, 2024. június 12-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Gunyejev)