A nemzeti vagyonkezelő vezetőjének az volt a baja, hogy kiderült a bűncselekmény

"Te ilyen önkéntes rendőr vagy?"

Ismét vizsgálhatja a repülőtéri földi kiszolgálótársaságok kartellezésének lehetőségét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), miután újabb feljelentés érkezett a hatósághoz. Sőt, a botrányos ügy valószínűleg nem áll meg a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér kerítésénél, egészen az MNV Zrt. vezérigazgatójáig, Szivek Norbertig érhet – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a GVH-hoz tegnap érkezett egy beadvány, amelyhez három hangfelvételt csatoltak bizonyítékként. Ezek egyikén Szivek Norbert és Kisvári János, az MNV fennhatósága alá tartozó, állami MGH Zrt. 2016 októberében leköszönt vezérigazgatója beszélget. A másik két felvétel 2014 végén és 2015 elején készült, ezeken az MGH akkori vezére, Nemes Ervin és a magyar cég versenytársának, a török Çelebi Ground Handling Hungary Kft.-nek a vezérigazgatója, Osman Yılmaz egyeztet angol nyelven.

A 2016. október 17-ei beszélgetés előzménye, hogy azt megelőzően körülbelül két héttel született döntés Kisvári menesztéséről, és egy nap telt el azóta, hogy Kisvári János a versenyhivatalhoz fordult – erre szintén utalnak –, jelezve: a Çelebi azzal kereste meg az MGH-t,

hogy áraikat egyeztessék, ami súlyos versenykorlátozó bűncselekmény.

Szivek minősíthetetlen hangnemben kéri számon Kisvárit, amiért a korábbi igazgató jelezte a törvénytelenséget a GVH-nál. Jellemző Seszták János miniszter bizalmasának hozzáállására, hogy azt tudakolta a törvényeket betartani szándékozó Kisváritól, hogy

"te ilyen önkéntes rendőr vagy?"

Jellemző ugyanakkor az is, hogy Szivek Norbert az MNV vezéreként óriási vagyon gondozásáért felel, 2016-os adatok alapján a szervezet alá tartozó cégek összértéke 10 776 milliárd forint volt, saját vagyona további közel 8,1 milliárd forintot tett ki. A 24.hu tavaly közölt összeállítása szerint a főállású MNV-vezér neve a Mol, a Magyar Posta, a Richter Gedeon Nyrt., az MVM Magyar Villamos Művek, a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség, valamint a Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagjaként is szerepel a fizetési listákon. Így a béren kívüli juttatások és prémium nélkül 5 milliós vezérigazgatói fizetés mellett további legalább 2,5 millió forint érkezik minden hónapban Szivek számlájára. A különböző hivatali feladatok mellett jut idő és energia saját bizniszre is: egyik legfontosabb üzlettársa Tiborcz István, akivel különböző cégeken keresztül közös érdekeltségükbe tartozik a Budapest belvárosában található, egykori Mahart-székházat is magában foglaló épületegyüttes. A beruházást több pénzintézet – köztük az Eximbank, a Gránit Bank és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. – is több milliárddal hitelezi, illetve hitelezte. Szivek másik érdekeltsége, a Lexan Holding Zrt. lakóparkot épít a XIII. kerületi Duna-parton - írta a lap.