Megjelent a szja-visszatérítéshez szükséges dokumentum

Megjelent a szja-visszatérítéshez szükséges dokumentum

Vasárnap tette közzé a NAV online felületén a VISSZADO-nyilatkozatot a gyermeket nevelő magánszemélyek szja-visszatérítéséhez, melyet 2021. december 31-ig lehet benyújtani - írja a Portfólió.

A lap hozzáteszi, hogy a nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból a nyilatkozatra kattintva (https://szjavissza.hu), ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani.

A VISSZADO-nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal. A családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan november második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV, ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség - írja a Portfólió.

A nyilatkozat papír formában, postán és személyesen is benyújtható, de használható a kitöltéséhez az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is.

A NAV nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-áig.