Szlovák gazdasági miniszter a Barátság vezetékről: a hiba valahol Nyugat-Európában történt

Szlovák gazdasági miniszter a Barátság vezetékről: a hiba valahol Nyugat-Európában történt

Még a szerdai nap folyamán újraindulhat a Szlovákiába irányuló kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter közlésére hivatkozva.

A szlovák gazdasági miniszter pozsonyi sajtótájékoztatóján azt mondta: miután megegyezés született arról, hogy a kőolaj ukrajnai tranzitjának árát a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító fogja megtéríteni az ukrán félnek, a kőolajszállításnak néhány órán belül újra kellene indulnia.

"Az, hogy abbamaradt az orosz kőolaj szállítása nem az orosz fél hibájából történt, s a hiba nem is az ukrán fél részéről történt" - hangsúlyozta Sulík, aki szerint "a hiba valahol Nyugat-Európában történt" , mivel az oroszok által a tranzitért az ukrán félnek elküldött összeget a bankok nem engedték át, hanem visszaküldték.

A tárcavezető szerint az ukrajnai tranzitért mintegy 10 millió eurót kell fizetnie a Slovnaftnak, ezt az összeget a CSOB bank fogja átutalni.

Sulík elmondta: az összeg is jelzi, hogy igazából nem anyagi, hanem műszaki jellegű oka volt a szállítás eddigi fennakadásának. Hozzátette: az, hogy a Slovnaft fizeti ki a kőolaj tranzitdíját az ukránoknak, ideiglenes megoldás, és a kőolajfinomító ezt az anyagi többletkiadást közvetlenül rendezi majd az orosz féllel.

A Mol közbenjárásával újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatáért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. "A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le" - olvasható a közleményükben.

A Barátság kőolajvezeték déli vonalán a múlt csütörtökön állt le a kőolajszállítás, miután az ukrán Ukrtransznafta leállította a tranzitot, mert nem kapta meg az azért járó térítést az orosz féltől. A tranzitdíjat az orosz fél ugyan időben elküldte, de az utalás az európai szankciók miatt visszakerült a Transznyefty számlájára.