A Mol közbenjárásával újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

Barátság II. kőolajvezeték, finomító
A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatáért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

"A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le" 

- olvasható a közleményükben.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

Elázárták az ukránok a Barátság kőolajvezetéket, Ukrajna felől nem jön olaj Magyarországra

Augusztus 4-én leállt a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken az orosz kőolaj szállítása, mivel a szankciók megakadályozzák Oroszországnak, hogy kifizesse a tranzit díját - idézi a Telex a Bloomberget tájékoztató orosz Transznyeft nyersolajvezeték-üzemeltető céget. 

Ismert, kedden közölték, hogy augusztus 4-én leállt a Barátság kőolajvezetéken az orosz kőolaj szállítása Magyarország, Csehország és Szlovákia felé, mivel a szankciók megakadályozzák Oroszországnak, hogy kifizesse a tranzit díját. Az orosz állami hírügynökség állítása szerint az Ukrtransznafta miatt áll az orosz nyersolaj eljuttatása az említett országba.