Szlovák külügyminiszter: A magyar kormány érvei gyakran megegyeznek a Kreml propagandájában használtakkal

Szlovák külügyminiszter: A magyar kormány érvei gyakran megegyeznek a Kreml propagandájában használtakkal

Közben reagált a magyar kormány, leszögezve, hogy nem ül fel Rastislav Káčer provokációinak.

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter a Denník N-nek adott interjújában „teljesen elhibázottnak” nevezte a magyar kormány kampányát, melyben azt sulykolják, hogy a szankciók jobban ártanak Európának, mint Oroszországnak, és azok nélkül mérséklődne az infláció is. A szeptemberben kinevezett miniszter úgy fogalmazott:

Ezek az érvek mintha a Kreml kézikönyvéből származnának. Az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában. 

„Én ezt nem értem. Ezek a szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára. Egyesek még azt is mondják, hogy Oroszországnak segítenek – ha ez igaz lenne, Oroszország nem lázadozna ellenük. Magyarország ezzel a nézettel egyedül van az Európai Unióban, és teljesen elszigetelődött a többi nyugati szövetségesétől” - fűzte hozzá Káčer.

Szlovákia külügyminisztere úgy véli, Magyarország Oroszországhoz való viszonya nem az egyetlen probléma a V4-eken belüli együttműködés vonatkozásában.

A probléma már akkor felmerült, amikor Magyarország 2014 körül elkezdte a V4-eket egyfajta politikai eszközként használni az Európai Unión belül.

Káčer úgy látja, „ma az Ukrajnához való viszonyulás az erősen megosztó elem”, majd úgy folytatta, hogy „Magyarország azonban már a háború előtt is másképp viszonyult Ukrajnához; a NATO-n belül az egyetlen olyan ország volt, amely szisztematikusan blokkolta a párbeszédet Ukrajnával”.

Arról is beszélt, szerinte nincs erős V4-es stratégia, ugyanakkor sok ügyön dolgoznak az együttműködésben, így szerinte „nem igaz, hogy a V4 megszűnt volna működni”.

Időközben a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésben reagált a szlovák külügyminiszter szavaira. 

Menczer Tamás szerint Káčerről „már sokszor kiderült - think thank-vezetőként, nagykövetként és külügyminiszterként is -, hogy nem szereti a magyarokat, amit a kormány sajnál, de tudomásul vesz”.

Azonban mi a provokációinak nem ülünk fel, a V4-es szövetség erejét megőrizzük, ezt lerombolni Rastislav Kácer sem tudja

- fogalmazott az államtitkár.