A szlovénok több mint fele ellenzi Törökország EU-csatlakozását

A szlovén többsége attól is tart, hogy Erdogan beváltja fenyegetését, és migránsok tömegeit indítja el Nyugatra.

Az Európai Parlament (EP) nemrég elfogadott, nem kötelező jellegű állásfoglalása szerint az Európai Uniónak be kellene fagyasztania a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, amíg az meg nem szünteti a nyári puccskísérlet után bevezetett "aránytalanul súlyos elnyomó intézkedéseit". Az EP állásfoglalása után Recep Erdogan török elnök kilátásba helyezte, hogy megnyitja a kapukat Európa felé a migránsok ezrei előtt.

A szlovén állampolgárok 84 százaléka tart attól, hogy Erdogan beváltja fenyegetését, és migránsok tömegeit indítja el Nyugatra, viszont 56 százalékuk ettől függetlenül sem támogatja Törökország EU-csatlakozását.

Arra a kérdésre, hogy Szlovéniának milyen intézkedéseket kellene bevezetnie egy újabb mérsékelhetetlen tömeges bevándorlás megakadályozására, a szlovénok 80 százaléka azt válaszolta, hogy teljesen le kellene zárni határait az illegális migránsok előtt. A megkérdezettek mindössze 13 százaléka mondta azt, hogy be kell őket engedni.

A szlovénok 6 százaléka véli úgy, hogy Törökország európai állam, 47 százalék szerint nem az, míg 38 százalék szerint európai és ázsiai ország is egyben, a földrajzi elhelyezkedése miatt.