Szomáliai "norvég" őrjöngött Londonban

Egy idős asszonyt megölt, többeket megsebesített.

Egy ember meghalt, öten megsebesültek egy késelésben London belvárosában csütörtökre virradó éjjel, a tettest, egy vélhetően mentálisan zavart 19 éves fiatal férfit elfogták a rendőrök, írta az MTI.

A hatóságok reggeli tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy hatvanas éveiben járó nő, akin már nem tudtak segíteni a Russell Square-en történt késelés helyszínére érkező mentők. Az elkövető két nőt és három férfit sebesített még meg - közölte a Scotland Yard.

A rendőrség szerint a késelő indítékai még nem ismertek, így a terrorista indíttatást sem zárják ki teljesen, de hangsúlyozták, hogy

inkább a férfi mentális zavartsága állhat

a bűncselekmény hátterében. Mark Rowley, a Scotland Yard különleges műveletekért felelős felügyelőhelyettese később a BBC szerint közölte, hogy a tettes

norvég állampolgárságú szomáliai származású férfi,

a halálos áldozat amerikai, az öt sebesült pedig brit, amerikai, izraeli és ausztrál állampolgár. A környék, ahol a késelés történt - nem messze a British Museumtól -, közkedvelt a Londonba látogatók körében.

A tettest sokkolópisztollyal tették ártalmatlanná, emiatt őt is kórházba kellett szállítani. Jelenleg egy London belvárosában lévő kapitányságon folyik a kihallgatása. Emberölés vádjával elrendelték a letartóztatását.

A rendőrségi parancsnok mindenesetre megerősítette London belvárosában a rendőri jelenlétet, hogy a lakosság nyugalmát megőrizzék. A polgármester Sadiq Khan a BBC-nek nyilatkozva először is nyugalomra és éberségre intett. Majd hangsúlyozta,

"hihetetlenül nehéz feladat"

a londoni emberek biztonságának védelme, ugyanakkor ez az első számú prioritása a rendőrségnek.

Megerősítette, hogy beszélt a rendőri vezetőkkel, de a tettes indítékáról biztosat egyelőre ő sem tudott mondani.

Theresa May kormányfő hivatala egyelőre nem kommentálta az esetet. A miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője azt mondta, egyelőre kevés részlet ismert az ügyben, így nem lenne helyénvaló, ha bármit is mondanának.